Mina tårtor

Här hittar du alla mina tårtor och annat jag bakat. Klicka på respektive inlägg för att läsa mer och se bilder, och för nästan alla tårtorna finns också recept på fyllningar jag använt. Kommentera gärna om du har någon fråga eller vill säga något annat.

Rakettårtan

Önskemålet från födelsedagskillen för den här tårtan var en rakettårta, en grön sådan. Eftersom lillkillens "absoluta favoritgodis" var Oreos önskades det att det blev huvudsmakerna. Tårtan var i mindre storlek, beräknad för ungefär tio personer. Bottnarna är vanliga...

läs mer

Blårandig enhörningstårta

  Den här tårtan var sååå rolig att göra och jag blev så nöjd! Det bästa som finns är när beställaren har en idé om vad de vill ha, så att jag får ramar - i det här fallet blått, enhörning, och namnet - men i övrigt är det "fria tyglar". Jag får hitta på något...

läs mer

Underbar salt chokladkolapaj

  Alltså det här. Choklad, kola, och salt. Sååå gott. Sååå mäktigt. Totalt 180 gram smör, nästan fyra dl grädde, 150 gram mörk choklad, och en del socker så är inget av det obegripligt. Jag gjorde den här pajen som en av tre efterrätter till nyårsmiddagen, och...

läs mer

Enhörningstårta

Jag fick en beställning på en tårta som skulle vara likadan som tvillingarnas enhörningstårta från i våras, inklusive fyllningarna. Det var kul att få göra den igen, det är väldigt roligt att spritsa både maränger och smörkräm i manen. Hornet gjorde jag lite lägre...

läs mer

Alvas namngivningstårta

Vår lilla dotter Alva föddes mitt i högsommarvärmen och i september var det dags för namngivning. Jag fick ju bestämma själv vad jag ville göra för tårta och som alltid tycker jag att det är lite svårare när jag får välja helt fritt – det finns så mycket jag vill göra.

läs mer

Hockeypucktårtan

  Albin, en av dotterns kusiner, har tidigare fått pirattårtan, tackto-tåtan, monster-truck-tårtan, och suckerstårtan till sina födelsedagar. Nu när det var dags för honom att fylla fem har han blivit ett fullfjädrat hockeyfan tack vare sin pappa. Så en...

läs mer

Bröllopstårta med Norrlandstema

Till min svägerska Veronikas bröllop med numera maken Niklas önskades en annorlunda bröllopstårta. Det var tänkt att bröllopet skulle hållas i Norrland, varifrån Niklas kommer, men på grund av undertecknads graviditet som omöjliggjorde att vi kunde åka så långt flyttades det till utanför Stockholm. Veronika ville ändå ge Niklas en bit av Norrland och bad mig därför göra en tårta med Norrlandstema. Lapporten fick gärna vara representerad.

läs mer

Askungentårtan

Dottern fyllde tre och med hennes tårtor – som inte ska levereras någon annanstans än ut i vardagsrummet eller trädgården beroende på väder – kan jag ta ut svängarna så mycket jag vill. Dessutom är hon ännu så liten att hon inte har så extremt specifika önskemål. Hon var dock helt med på det här temat: Askungen.

läs mer

Examenstårta till nybliven läkarkollega

Jag och Karoline började på läkarprogrammet samtidigt och blev ganska snabbt goda vänner. Nu var det dags för henne att få ta läkarexamen, och när hon bad mig göra tårta kunde jag givetvis inte säga nej (trots att det var samma dag som dottern fyllde tre – tajmingen…).

läs mer

Somrig hästtårta

En bekant hörde av sig med önskemål om en födelsedagstårta. Tema var väl inget som var genomtänkt, men eftersom hon är inbiten hästtjej tyckte både hon och jag att det kunde vara ett bra tema. ”Har du någon ny teknik du vill testa så…” tyckte hon, och jag tänkte att jag velat öva på min modellering. Så det fick bli en riktig liten modelleringsövning, med en häst i vit sockerpasta som sedan målades lite grann. Det var riktigt roligt att hålla på att pilla med, för att göra den så verklighetstrogen som möjligt.

läs mer

Jakttårta med airbrushteknik

Jag har velat testa airbrushteknik sedan åtminstone två år tillbaka. Airbrush öppnar för helt nya möjligheter i färgövergångar och effekter, och jag funderade på att köpa en redan då. För någon månad sedan var det en kampanj på en av de engelska tårtsiterna jag frekventerar, och då passade jag på. Sedan har jag väntat på ett tillfälle att använda den – och nu kom det första!

läs mer

Tårta med vit choklad och lakritskolasås

Till makens födelsedag det här året kunde jag inte komma på något bra tema. Vi har täckt det mesta av hans intressen i tårtform, utom möjligen hans dröm om en Porsche… och jobbrelaterade tårtor har jag gjort ett gäng av, så det behöver man ju inte ha på födelsedagen. Jag valde att göra något jag velat göra ett tag istället – dekor med choklad och fina godisbitar.

läs mer

Geometrisk tårta

Det här var en teknik jag ville testa, som jag sett på Pinterest en massa gånger. Lärdomen är att trycka ut de geometriska formerna på förhand i framtiden, så att de hinner stelna helt innan man ska fästa dem på tårtan – annars har de en förmåga att byta skepnad en aning, och då blir inte effekten lika bra.

läs mer

Sökartårtan

Maken valde temat – att göra en jättestor variant av ”handsökaren”, det vill säga sökaren man ringer för att få tag på handjouren. Den har ett klistermärke med en sköldpadda på, och en lagom sliten lapp som proklamerar sökarens nummer. Istället för ett sökande-nummer fick det stå ”Tack!” på skärmen.

läs mer

Pytteliten rosa tårta med guld

Den är bara 10×10 cm i diameter och beräknad till fyra personer, så det är en väldigt liten tårta. Önskemålen var kristaller, glittrande, guld till en vuxen tjej. Jag tänkte, med tjejigt i åtanke, att guld/glitter och rosa skulle vara bra kombination.

läs mer

Äntligen enhörningstårta!

Äntligen fick jag göra en enhörningstårta! Dessa tårtor har varit The Thing på Pinterest/Instagram senaste året (eller mer?) och jag har velat göra en men inte haft tillfälle. När så dotterns tvillingkusiner skulle fylla nio fick jag slutligen chansen. Enhörning blev önskemålet från ena tjejen, regnbåge från andra. Så det blev en färgglad enhörning med en regnbåge bland alla maränger och smörkrämsdekorationer.

läs mer

Trumtårtan

Den här tårtan gjorde jag i januari. Önskemålen var marsch/hemvärnet/musikkårstema, kanske en bastrumma eftersom födelsedagsbarnet spelade sådan, för 20 personer.

läs mer

Dripcake med stor blomma

Tårtan är fylld med sådant jag själv älskar: Chokladganache gjord på både mörk och mjölkchoklad i en krämig blandning. Himmelsk saltkolasås. Jordgubbssylt (snabbt ihopslängd samtidigt med övriga fyllningar, ett gäng jordgubbar och lite syltsocker). Och kanderade mandlar, för det där crunchet i en tårta är riktigt härligt.

läs mer

Cupcakes med dotterns kusiner

Kusinerna framförde önskan om att lära sig göra tårtor av yours truly. Jag tyckte att det kanske var ett lite stort förstasteg för två åttaåringar och en elvaåring, och föreslog cupcakes istället – inte minst för att man då dessutom får många försök på sig och kan göra olika saker på varje cupcake (och det gjorde de verkligen!).

läs mer

Djurgårdentårtan

Det kom ett mail med en förfrågan om en födelsedagstårta till en herre som skulle fylla sextio. Djurgården skulle temat vara. Maken, som är stenhårt Linköpingsfan sedan barnsben, rynkade en aning på näsan – men som tur är har jag inga sådana hangups 🙂

läs mer

Doptårtor i vitt och rosa

Jag var inte helt hundra på om jag skulle säga ja till att göra dessa doptårtor, en vecka efter bröllopstårtan till Lucas och Diana. Men jag kan ju inte låta bli! Jag fick bilder på hur tårtorna skulle se ut, och följde det så noga jag kunde – tärningar med bokstäver, prinsesskrona, bebis med filt, quilting och blommor.

läs mer

Höstig bröllopstårta med mangokallor

Jag är så nöjd med den här bröllopstårtan. Får man börja så? För jag är så nöjd, så stolt och så glad över hur den blev – den blev precis som jag tänkte mig. Den blev vacker, pampig, traditionell men ändå modern och häftig. Jag brukar vara nöjd med det jag skapar, men det här blev faktiskt något alldeles extra.

läs mer

Elsas rosa tårta

Makens gymnasiekompis fick barn i somras, och till lilltjejens "Välkommen till livet"/namngivningsfika önskade hennes mamma och pappa en tjejig, gullig tårta som inte hade någonting med Frost att göra. Alltså, rosa gulliga tjejiga tårtor kommer alltid ligga mig varmt...

läs mer

Läkarrockstårtan

När Henrik för ett litet tag sedan blev färdig ortopedspecialist ville han (så klart!) fira det på kliniken. Jag fick frågan förra veckan om jag kunde skapa en tårta som uppmärksammade detta. Självklart! Han visade sin nya namnskylt och jag tyckte att en läkarrockstårta skulle passa utmärkt, med ett blått op-ställ (operationskläder) under. Och så en sökare så klart, den har man ju svårt att leva utan som läkare.

läs mer

Suckerstårtan

Till Albins fyraårsdag var hans mamma inte helt säker på vilket tema tårtan skulle ha, men till slut bestämdes det att temat skulle bli Suckers. Inte hört om det? Inte jag heller. Enligt Albins mamma är det ”ett hjärndött barnprogram på Netflix som Albin kan titta på i timmar”. Beskrivningen på Netflix är: ”Mjukisen Travis bor på insidan av ett bilfönster och är alltid ute efter äventyr tillsammans med sina brokiga och busiga kompisar.” Det här med ”suckers” kommer från sugpropparna de har på händerna.

läs mer

Fästingtårtorna

Haha, ja, vad säger man – som tårtkonstnär kan man få lite vilka önskemål som helst. Som när en infektionsläkare hör av sig och vill ha två tårtor med infektionstema. Gärna med fokus på fästingar.

Då blir det så här.

läs mer

Chokladcupcake med saltkolafrosting och -sås

Och vad är godare än choklad och saltkolasås? Så det blev en uuuunderbar chokladmuffin med saltkolafrosting gjord med min himmelska saltkolasås. Dessutom gröpte jag ur cupcaken och fyllde den med lite mera kolasås, och till slut ringlade över kolasås runt frostingen också. För vem kan få för mycket saltkolasås?

läs mer

Chokladganachepaj med himmelsk saltkolasås

När min födelsedag råkade inträffa sådär som den gör varje år var det samtidigt som jag skulle leverera min största tårta hittills – bröllopstårtan i tre våningar. Så det var lite slut på min tid och ork för att baka precis då. Dessutom är jag ju inte överdrivet förtjust i tårta… så det fick bli den här. En enkel tårta/paj på digestivekex/mandelmjölsbotten fylld med chokladganache och toppad med jordgubbar, vispgrädde och himmelsk saltkolasås. Så. Löjligt. Gott.

läs mer

Bröllopstårta i tre våningar

I juni kom en beställning på en bröllopstårta – bara min andra bröllopstårta, vilket gör att det fortfarande är rejält nervöst och spännande att få den äran. Det är verkligen en dag man vill ska bli perfekt för brudparet, och tårtan tenderar för många att vara en inte helt oviktig del…

läs mer

Tårta med LHC-lejonet

Precis som förra året fick jag även göra brorsans tårta, efter McStuffins-tårtan. Förra årets tårta till Elvar var väldigt specifik – det här året var det lite mindre noggrant. Det skulle vara LHC-lejonet, och texten Elvar 7, men i övrigt hade jag fria händer. Eftersom jag fick beställningen väldigt sista minuten (två dagar innan den skulle vara klar) blev det lite begränsat med fyllningsalternativ, men vi landade i hallon och vit choklad, en klassiker.

läs mer

Doc McStuffins-tårtan

Den här tårtan beställdes av samma lilla tjej som förra året fick Hello Kitty-tårtan till sin treårsdag. Nu var det dags att bli hela fyra år, och då stod Doctor McStuffins på önskelistan. Vad är Doc McStuffins? Jaa, det fick jag googla lite på…

läs mer

Stjärntårtan

Jag hade inte riktigt någon aning om vad det skulle bli för design förrän jag började rota bland alla mina utstickare (ja, jag har (för) många) och hittade stjärnorna som jag aldrig använt tidigare. Det kunde ju vara en kul grej, och lite mer killigt än att täcka tårtan med en massa blommor. För att de skulle kännas som en enhet trots sina olika utseenden gjorde jag denna tårta i blått och och med gulddetaljer.

läs mer

Studentmössa-tårtan

Till Rasmus student önskades först en tårta – en prinsesstårta. Gärna med en kudde, ett skrynkligt täcke och texten ”Är du trött Rasmus?”, tydligen något studenten i fråga ofta fått höra. I övrigt fick jag fria händer. Sedan, när studentens mamma tittat igenom hemsidan och sett andra tårtor ville hon gärna ha en andra tårta där hon fick välja smaker, så då blev det stjärntårtan också 🙂

läs mer

Blåbärstårta

Förskolelärarna på dotterns förskola har gjort ett jättejobb under året som gått, och dessutom har de de senaste veckorna hjälpt oss med att fortsätta med vårt jobb att göra henne blöjfri (det har gått jättebra /superstolt mamma). De förtjänade femton tårtor för sitt jobb, men jag hann bara göra en.

läs mer

Bamsetårtan

Vår älskade dotter fyllde två och hon är för närvarande fullständigt tokig i Bamse, så jag bestämde mig för att göra Bamses hus i tårtform.

läs mer

Chokladtårta med bär

En kompis till en av de jag gjort tårta till under våren hörde av sig och ville gärna ha tårta till sitt 40-årskalas. 43 pers skulle de bli på festen, så jag sa direkt att det fick bli två ordentliga tårtor. Önskemålet var choklad – massor av choklad.

läs mer

Tårta med sommarblomster

En färgglad, blommig tårta liten tårta önskades, till min kollegas (tillika AT-handledare) födelsedag. Och blommigt blev det, som en hel sommaräng. Jag roade mig med att göra en hel massa sockerblommor, så många att det till slut inte ens behövdes allihopa. Men har man väl börjat färga in sockerpasta känns det ju onödigt att slänga när det är lite kvar…

läs mer

Presenttårta med rosett

Fick förfrågan om att göra en tårta till en tjej som skulle fylla elva. Hon hade en väldigt klar bild (bokstavligen) av vad hon ville ha, och så fick det bli. Jag fick chans att för första gången göra ”kuddeffekten” eller vad man ska kalla det där rutmönstret (det tar sin tid, men det blir riktigt fint tycker jag!).

läs mer

Fisketårtan

På hans förslag skulle det vara en pimplingstårta med is på. Jag tyckte att äääh, i april är det ju inte is, det känns ju jättetramsigt att ha en istårta i mitten av april.

Sen blev det snö.

Jag gillar inte snö, och definitivt inte i april. Usch. Men tårtan blev hursomhaver desto mer passande.

läs mer

Chokladtårta med lakritskolasås

När pappa önskade sig födelsedagstårta var hans främsta önskemål något med lakritskolasåsen jag har gjort ett par gånger. Jag tror även att han önskade sig choklad, eller också var det möjligen jag som bestämde mig för att jag önskade mig choklad med det hela. Choklad med choklad och hallon och lakritskolasås blev det ju i alla fall.

läs mer

Yoohoo-tårtan

Den beställande mamman fyllde 40 och dottern fyllde 10, så det skulle bli en ”femtioårsfest”. Tårtan skulle givetvis reflektera både mamma och dotter. Från mammas sida önskades en blåskimrande tårta med blåsippor runtom, och från dotterns sida Yoohoos.

läs mer

Påskig drip-cake

Maken skulle ha klinikfest med övriga läkare på kliniken, eftersom några av de andra fyllt år. Efter buffé av mat tyckte de två som fixade (däribland maken) att det skulle vara trevligt med tårta, och jag erbjöd mig att fixa det. Eftersom de inte hade några direkta önskemål gjorde jag lite som jag själv ville, med såväl smaker som utseende.

läs mer

Ögontårtan

Vad gör man till en pensionerad ögonläkare? En tårta med en massa ögon så klart (vem har påstått att jag har någon sorts fantasi?)!

läs mer

Tårta med två flickor i skogen

Dotterns tvillingkusiner fyllde åtta och fick, precis som förra året, välja utseende på sin födelsedagstårta. Deras önskemål var kort och koncist: två flickor som håller varandra i handen, och skog. Varför skog? ”För att det är fint.” Så vad kan man göra, annat än en tårta med skog och två flickor som håller varandra i handen?

läs mer

Linneatårtan

När Linnea fyllde jämnt ville hon ha en tårta för att fira, och önskade sig en tårta med blommorna hon delar namn med – Linneor.

läs mer

Lemon curd cheesecake i portionsstorlek

Ibland får man göra annat än tårta. Vi skulle ha gäster och jag ville göra något nytt, och då blev det det här – lemon curd cheesecake! Mums. Jag har varit ganska skeptisk till cheesecake förr (ost i tårta? Nja.) och sedan åt jag det och sedan var jag fast. (Den svenska varianten ostkaka, som ogillandet baserades på, står sig dock fortfarande, till makens glädje eftersom han då får äta all ostkaka vi eventuellt köper hem.)

läs mer

Rostårta med chokladboll och smörkräm

Jag har velat göra en sån här tårta länge. Så när det nu var dags att tacka vårdcentralen för det fantastiska välkomnandet in i arbetslivet (bättre första arbetsplats har jag svårt att tänka mig som nyutexad läkare) tog jag chansen. Det går åt sjukt mycket smörkräm till en sån här tårta, kan jag ju säga.

läs mer

Blå tårta med strössel

Vad gör man när man är helt utan tema, restriktioner och färgönskemål? Man testar nya grejer. Typ att gödsla hela köket med strössel eftersom man tycker att det är kul.

läs mer

Dinosaurietårtan

Det kom ett mail med ett önskemål om en tårta till en liten kille som fyllde två. Tårtan skulle vara till åtta personer, och på den fanns det önskemål om en dinosaurie, en tiger, en panda, och en elefant, där de först- och sistnämnda var de viktigaste. Eftersom tårtan skulle vara så pass liten (15 cm i diameter) visste jag att jag inte skulle få plats med fyra sockerfigurer, och fokuserade således på de viktigaste.

läs mer

Pusheen-tårta

Trots att bästa kompisen varit med när jag gjort ett antal tårtor, och tvingats titta på varenda en av dem på bild när jag stolt visar upp mina kreationer, så hade hon aldrig faktiskt smakat någon av dem. Så, när hon bestämde sig för att flytta till andra Sveriges framsida och samtidigt fylla år, och ha fest för att fira det hela var jag ju bara tvungen att få göra tårtan.

läs mer

Nicke Nyfiken-tårtan

Dotterns kusin fyllde två i förrgår, och igår var det dags för kalas. Förra året gjorde jag elefanttårtan till honom, men till tvåårsdagen hade han utvecklat mer specifika intressen, och temat för kalaset var Nicke Nyfiken. Beställningen på tårtan kom redan för två-tre månader sedan, så jag har haft gott om tid att fundera på hur jag ville göra den. Den blev ganska precis så som jag planerade den, men jag fick lite tidsbrist mot slutet – tårtan var klar 25 min innan vi åkte till kalaset…

läs mer

Examenstårta till Maria

En av mina vänner tog läkarexamen igår. Inför sin examen önskade Maria sig en tårta. Tema? Glamour! Guld, glitter, mycket av allt. Eller ja, det där sista var min tolkning – för att matcha Marias personlighet som en av de gladaste, härligaste människor jag känner.

läs mer

Pepparkakscheesecake

Den här gjorde jag faktiskt två gånger denna jul. Jag är ett stort fan av cheesecake (icke att förväxla med ostkaka, vilket jag gjorde under många år, för det låter ju förvillande lika – men ostkaka tycker jag inte alls om).

I denna variant är det juliga smaker som gäller – en botten på pepparkakor och Digestivekex, och själva cheesecakefyllningen med en hint av apelsin bland vit choklad. Får maken välja är det vit choklad i allt – själv gillar jag egentligen lite mer chokladsmak i min choklad.

läs mer

Saffransmuffins med cream cheese och vit choklad-frosting

Vad gör man för snabbfika på annandag jul? Saffransmuffins så klart! Och eftersom jag vill göra fina frostingspritsningar så får det bli frosting också (aldrig hört någon klaga…), denna gång med cream cheese och vit choklad. Mumsigt värre! Det tar ingen lång stund att dra ihop det här heller, så precis lagom när man inte riktigt orkar efter allt julstök.

läs mer

Pepparkakshus

Nu när det lackar mot jul, och när jag har barn, kändes det väldigt lockande att för första gången försöka göra ett eget pepparkakshus. Sist jag gjorde det var jag liten och gjorde det med mammas hjälp. Jag läste som vanligt på lite grann innan jag gjorde huset, men betydligt mindre än vanligt.

läs mer

Orienteringstårtan

En arbetskamrat önskade en tårta inför en 65-årsfest för orienteringsintresserade tvillingar. Orientering är inte något jag är vidare bekant med, och Pinterest var ytterst begränsat gällande tårtor med det temat, så det blev till att ta Google till hjälp och sedan spinna vidare med fantasin. Tur att det är så roligt att sitta och fundera över tårtdesign!

läs mer

Batmobile-tårtan

När lillebror vill ha tårta, vill han ha Batman-tårta. Förra året, när tillverkningen av tårtan skedde på annat håll än hemma och jag således inte hade tillgång till alla mina utstickare och annat roligt, blev dekoren enkel – Batman-loggan på en svart tårta. Icke desto mindre uppskattad. Det här året, när lillebror kom på besök veckan innan hans födelsedag, gav han mig en större utmaning: Batmobilen.

läs mer

Kitteltårta till Halloween

Svägerskan fyller år lagom till Halloween, så när jag skulle göra hennes födelsedagstårta blev det med en önskan om Halloweentema. Jag gjorde en Halloweentårta till henne för några år sedan, och ville göra något annat den här gången. Eftersom jag ville ha den härliga lakritskolasåsen med i tårtan funderade jag fram en idé som skulle funka med den – och det blev en kittel med mörk soppa med mystiska ingredienser.

läs mer

Hundtårtan

Den här var en rätt snabb tårta att göra – jag fick uppdraget en vecka innan den skulle vara klar, och den skulle dessutom transporteras till Stockholm. Så en ganska platt tårta utan uppstickande/utstickande delar fick det bli, med en figur som kan transporteras för sig. Önskemålen om tema var antingen hund/agility eller häst, jag körde på med hundtema.

läs mer

Tårta med lakritskolasås

Alltså, jag gör mycket tårtor, men det är sällan det blir så här knasigt gott. Egengjord lakritskolasås. Vilken grej. Mums!

Maken skulle ha ett gäng kollegor över på middag och jag stod för efterrätten. Hallonmousse- och vit chokladmoussefylld tårta täckt med smörkräm och ljuvlig lakritskolasås, toppad med lakritsgodis. Det blev inte så mycket bilder, för det var väldigt lite tid för det, men ändå. Gott. Gott, gott, gott.

läs mer

Brandbilstårtan

Ytterligare en härlig barntårta, där jag fick väldigt fria händer på temat ”brandbil”. Jag valde en melerad marsipantäckning, skapad enkelt med svart och vit marsipan som jag inte mixade fullt ut, för att ge en känsla av rök. På sina ställen mörkade jag ytterligare runtom med svart färg. Gul marsipan runtom som eldslågor, med målat rött.

läs mer

Fyrtårtan

Efter att jag gjort Hello Kitty-tårtan och Elvars tårta önskade deras mamma att jag gjorde tårtan till deras föräldrakooperativs 25-årsjubileum. Namnet på kooperativet är Roxenfyren, så det fick gärna vara en fyr på tårtan, och 25. Tårtan var den första för mig som höll på att sluta i cake-tastrophe.

läs mer

Monster truck-tårtan

När Es kusiner fyller år har det numera blivit så att jag står för tårtorna, vilket innebär att jag får göra många härliga barntårtor. Till Albin har jag tidigare gjort ”Tackto-tåtan” och Pirattårtan. Det här året fortsatte vi på fordonstemat och körde Monster Trucks. Eftersom jag inte kände att en Monster truck i sugarpaste skulle bli något vidare bad jag Albins mamma att köpa någon leksak istället, så kunde han ju få den som födelsedagspresent dessutom. Hon köpte två och de var kalasbra till tårtan.

läs mer

Gula tårtan

Efter bröllopstårtorna hade jag kvar en del mousse som inte gick åt. Jag var också ny på vårdcentralen där jag vikarierar. Vilket tillfälle att skapa en enkel tårta att ta med till jobb… Det blev således överbliven passionsmousse, och vaniljmousse blandat med lite hallonmousse. Jag hade kvar gul marsipan i frysen från Zacharita-tårtan, och hade mer Magic Decor-gegga att göra spets med. Jag gjorde en botten och smörkräm och skapade det hela på en kväll. Under spetsen i mitten målade jag med liiite lite röd färg utspädd i vatten för att det skulle hända något i tårtan.

läs mer

Första bröllopstårtorna

I slutet av april blev jag tillfrågad om jag ville göra bröllopstårtor till en bekants systers bröllop. Det ville jag givetvis! Det är en gigantiskt stor ära att få göra någons bröllopstårtor, hur skulle jag någonsin kunna säga nej? Bröllopet skulle ha ungefär 50 gäster. Färger för bröllopet skulle vara vitt, rosa, grönt och grått. Jag fick väldigt fria händer med tårtdesignen. Känslan för bröllopet var shabby chic, så jag bestämde mig för att försöka göra tårtorna i samma känsla.

läs mer

Drinktårtan Zacharita

Barntårtor är så kul att göra. Det kan liksom bli vad som helst.

I det här fallet önskade sig dotterns kusin, som fyllde tio, en tårta med drinktema. Det var inte helt givet när jag började klura på det hur jag skulle göra det hela, men till slut kom jag fram till att göra hela tårtan som en stor drink (istället för små drinkar i någon konstellation som dekoration uppe på tårtan).

läs mer

Helikoptertårtan

En kompis fyllde trettio och jag fick äran att göra tårtan. Det var lite svårt med inspirationen från födelsedagsbarnets sida, men det blev en helikopter eftersom han vill bli doktor som flyger helikopter. En doktortårta är ju heller inte komplett utan ett EKG, så det blev det runt om (lätt arytmi, men i övrigt friskt EKG…). Min spritsteknik lämnar en del att önska, men man blir ju inte bättre utan att öva.

läs mer

Elvars tårta

Det här är nog den tårta jag fått som haft mest specifika instruktioner om hur den skulle se ut. Det var en nybliven sexåring med mycket bestämda åsikter om sin tårta – jag fick till och med en teckning med instruktioner!

läs mer

Hello Kitty-tårtan

En bekants dotter önskade sig en Hello Kitty-tårtan, och eftersom den bekanta inte kände att hon klarade av uppdraget fick jag äran. Hello Kitty, rosa, glitter och fluff var sånt som gillades, så utseendet fick bli därefter.

läs mer

Tutt-tårtan – eller ”tuttan”

När svägerskan skulle fira att hon var färdig med sin bröstcancerbehandling diskuterade vi vad som skulle passa som tårta. Båda fnissade lite och tyckte att en brösttårta ju skulle vara väldigt roligt. Och sedan blev det så, för varför inte? Svägerskans önskemål, förutom fyllningarna, var att rosa bandet fick vara med någonstans, i övrigt fick jag fria händer.

läs mer

Examenstårta #2

Eftersom det finns de som är något mer traditionella i smaken än att de vill äta chokladbollstårta, tänkte jag att det var en god idé att även servera en traditionell tårta vid vår kombinerade läkarexamens- och födelsedagsfest (dottern hade ju just fyllt ett år). Denna tårta fylldes med jordgubb- och vaniljmousse i fyra lager, och det går alltid hem.

läs mer

Chokladbollstårta till examen

När jag tog läkarexamen hade jag kalas i trädgården för släkt och vänner. Vi passade samtidigt på att fira min dotters födelsedag, och det hela var väldigt mysigt. Maken tog hand om maten, jag tog hand om efterrätterna. Jag bestämde mig tidigt för att göra en chokladbollstårta till examen, eftersom jag länge velat testa det – jag är barnsligt förtjust i chokladbollar.

läs mer

Citroncupcakes

Till mitt examenskalas/dotterns ettårskalas ville jag göra något av ett dessertbord. Det fanns vissa begränsningar, men citroncupcakes hann jag med. De var väldigt goda, jag gillar kombinationen av sött och syrligt, och de var otroligt saftiga!

läs mer

Rosa tårtdröm

När ett av mina stora tårtfans kom till stan för att hälsa på tänkte jag att jag skulle överraska henne med en tårta. Jag har aldrig gjort någon sån här riktigt tjejig tårta tidigare, så det kändes väldigt kul att få gå ”all out” med rosa, guld, fjärilar och stor blomma.

läs mer

Kamouflagetårtan

När en av dotterns många kusiner fyllde tio ville han ha en tårta i militärstil. Jag valde att testa nya tekniker igen och göra en kamouflagetårta, som var rätt mycket kamouflerad rakt igenom. Tårtbotten färgades i fem olika färger och blandades i formen, vilket skapade en häftig botten att jobba med. Eftersom jag kände att jag ville ha mer höjd gjorde jag ytterligare en enkel botten med smak av choklad.

läs mer

Vanlig Tårtbotten

Min vanliga, traditionella tårtbotten gör jag enligt principen ”lika delar”. Kan göras långt innan det är dags att färdigställa tårtan, och förvaras i frysen. Fryst tårta som är på väg att tina är dessutom enklare att dela. Denna botten funkar till alla typer av fyllningar.

läs mer

Salted Caramel Cupcakes

Det här receptet stötte jag på någonstans och bestämde mig omedelbart för att testa, eftersom jag älskar kombinationen kola och salt. Det blev fantastiskt gott måste jag säga, och maken satt och åt saltkolafrosting med sked.

läs mer

Legotårtan

När maken fyllde 30 fixade jag en stor fest till honom, med tema Lego som något han tycker väldigt mycket om. Självklart skulle tårtan följa samma tema! Jag var in i det sista inte riktigt säker på hur jag skulle göra den, men till slut blev det en gigantisk legobit med en massa mindre legobitar i färgad choklad.

läs mer

Lego-gummy-candy

Till makens 30-årsfest med Legotema ville jag testa något helt nytt som inte har så mycket med bakning att göra. Det var mer… jag vet inte, det kändes som en kemilektion, ungefär. Jag och svägerskan och svägerskans barn roade oss hursomhaver med att göra ”gummy-candy” som jag inte har en aning om hur det ska översättas.

läs mer

Slottstårtan

Det beställdes en ”prinsessig” tårta. Jag valde att göra den lite inspirerad av frost eftersom det var sen vinter/tidig vår och fortfarande kallt ute, och dessutom lät det mig leka med både vit choklad och kristallvit frosting i dekorationerna.

läs mer

Fyrkantstårtorna

När svägerskan fyllde 40 önskade hon sig tårta till 30 pers. Det blev två tårtor, båda fyllda med hallonmousse och vit chokladmousse, och dekorationsmässigt fick jag helt fria händer. ”Jag gillar färg, mycket färg. Allt från gult via röd och rosa bort till lila,” sa hon och överlät dekorerandet till mig.

läs mer

Oscars födelsedagstårta

Till Oscars första födelsedag fick jag en beställning på en grön tårta och gärna en elefant som dekoration, i övrigt var det fritt fram. Vi skulle bli rätt många på kalaset, runt 25 personer inklusive en massa barn, så jag gjorde dubbla bottnar och delade dem i totalt fem lager och därmed blev det fyra lager fyllning.

läs mer

Nyårstårtan 2016

Till nyår 2016 ville jag testa något annorlunda, så det blev en tårta utan marspian och med chokladdekorationer. Den är på en kladdkakebotten med en vanlig hallonmousse (samma som jag har i så många tårtor) och täckt med vit chokladmousse.

läs mer

Snögubbetårtorna

När maken slutade sin randning på sjukhuset i Motala var det vinter och jag tänkte att avslutningstårtorna skulle få gå i det temat. Jag hade inte så mycket tid att göra dem, så de blev ganska basic, och jag täckte dem inte i sugarpaste eller marsipan utan lät ett lager smörkräm vara ytterst som ”snö”.

läs mer

Batmantårtan

När lillebror fyllde 30 var vi ju tvungna att fira med en tårta med lillebrors favorit-superhjälte – Batman! Jag hade inte så mycket tid att göra någon avancerad tårta – jag gjorde grunden hemma, hela vägen till spacklingen, och sedan när jag kom till Malmö täckte jag den med smörkräm och dekorerade den med ett Batmanmärke.

läs mer

No-bake Nutella cheesecake

No-bake Nutella cheesecake var en sån där sak som kom upp i mitt flöde på Facebook och jag kände att jag var alldeles väldigt tvungen att testa det, Nutella-älskare som jag är. No-bake Nutella cheesecake är snabbgjord (förutom tiden den behöver för att stelna efter tillagning) och supergod – och väldigt mäktig. Men vissa uppoffringar får man ju göra här i livet…

läs mer

Helprotestårtan

Helprotestårtan var ytterligare en tårta till makens jobb, sedan han klarat ytterligare en typ av operation (helprotes höft) på egen hand. Fylld med favoritfyllningarna lemon curd- och turkisk peppar-mousse.

läs mer

”Tackto-tåtan”

När dotterns kusin fyllde två år var det traktorer som gällde för hela slanten – det lektes med traktorer, det tittades på traktorer på YouTube, och det pratades traktorer. När temat för kalaset skulle bestämmas var det därför inte så svårt. Jag hade redan gjort makens grävmaskinstårta, så jag ville testa något annorlunda och större. Det blev helt enkelt en traktortårta – hela tårtan en traktor.

läs mer

Chocolate chip cookie dough brownie cake

Till min egen födelsedag gjorde jag en till utseendet enkel tårta – men innehållet var desto roligare. Eftersom jag inte är i närheten lika förtjust i att äta tårta som jag är i att baka dem så ville jag göra något annat än traditionell tårta när jag själv fick välja. Resultatet blev något jag varit nyfiken på ett tag – en chocolate chip cookie dough brownie cake.

läs mer

Uggletårtan

Min dotters namngivningstårta var en orange tårta fylld med chokladmousse och jordgubbsfyllning, täckt med marsipan. Ugglor är temat i dotterns rum, så det kändes givet när jag valde dekorationen att det skulle vara just en uggla. Ugglan är gjord av sugarpaste/sockerpasta.

läs mer

Elefanttårtan

Dotterns kusins namngivningstårta, samma dag och plats som min dotters och med motsvarande färger fast lite tvärtom. Den här var fylld med vanilj- och hallonfyllning för att passa alla barn och de i sällskapet som inte gillar choklad.

läs mer

Vit chokladmoussetårta med sommarbär

En härlig sommartårta med massor av bär som jag gjorde till midsommar 2014. Mycket populär med sin mörka chokladbotten ihop med mumsigt krämig vit chokladmousse. Jag öste på med bär, för vad är bättre till choklad än sommarbär? Tårtan kunde dessutom göras på förhand och förvaras i frysen.

läs mer

Mudbath-tårtan

Till makens 29-årsdag gav jag och familjen honom en hängmatta i present, så jag tyckte att tårtan kunde vara lite lagom avslappnad den också. Med valet av fyllningar - hallon och vit choklad - tyckte jag att en chokladtäckt tårta kunde vara gott. Det blev en "mudbath...

läs mer

Liverpooltårtan

När Malin och Philip väntade barn önskade de en tårta inför ett släktkalas med tre saker representerade: Philips favoritlag Liverpool, deras hund och bebisen som var på väg. Hunden var en fluffig historia som var väldigt svår att få till i sockerpasta, men i övrigt gick det bra att få ihop tyckte jag.

läs mer

Protestårta #1

Twinhook/halvprotestårtan med en röntgenbild av höften med båda sorters proteser gjorde jag till makens jobb när han skulle fira att han på egen hand kunde operera dessa proteser. Eftersom vi båda är läkare, och den skulle ätas av läkare, kände jag att det var viktigt att den blev anatomiskt korrekt, så anatomiboken åkte fram…

läs mer

Halloweentårta

När svägerskan 2014 ville ha en Halloweeninspirerad tårta tyckte jag att jag kunde testa något nytt – smälta marshmallows som spindelnät. Det såg enkelt ut på bilderna på Pinterst, det var… inte så enkelt. Tårtan blev dock god ändå.

läs mer

Grön tårta med smörkrämsblommor

Det här var den första tårtan som beställdes av någon utanför familjen. Önskemålen var vaga – ”Gör något fint!”, ungefär. Man får då ta tillfället i akt att öva på tekniker som man velat testa, i det här fallet s k Magic Decor-spets och spritsningsteknik.

läs mer

Pirattårtan

Lille Albin, vars namngivningstårtor jag gjorde förra året, fyllde ett år. Hans mamma önskade pirattema och blått, så då fick det bli så. Jag testade att färga tårtbotten den här gången också, vilket såg skumt ut när tårtbotten låg för sig själv, men när tårtan var klar och man skar upp bitar av den såg det rätt coolt ut. Blandade med en ny typ av botten, white velvet cake.

läs mer