Chokladtårta med bär

jun 4 2017Recept, Tårta

Chocolate and berries cake - chokladtårta med bär

Det börjar bli trevligt många word-of-mouth-beställningar nu (det betyder ju att folk är nöjda och gillar mina tårtor, whoo!).

En kompis till en av de jag gjort tårta till under våren hörde av sig och ville gärna ha tårta till sitt 40-årskalas. 43 pers skulle de bli på festen, så jag sa direkt att det fick bli två ordentliga tårtor. Önskemålet var choklad – massor av choklad. Chokladbotten, chokladfyllning, choklad utanpå. Och så bär på toppen. Jag föreslog en hallonmousse också inuti för att bryta av, vilket beställaren tyckte lät bra. Och sedan gjorde jag precis som hon önskade, med massor av choklad…

Bottnarna blev min vanliga, lätta sockerkaksbotten men med en tredjedel av mjölet utbytt mot kakao. Det ger trevligt luftiga chokladbottnar.

Chocolate and berries cake - chokladtårta med bär

Tårtorna fylldes med ett lager mörk chokladganache och ett lager mjölkchokladganache, samt det där lagret med hallonmousse jag föreslog. Utanpå spacklades tårtorna med mer chokladganache, men denna gång blandad mjölkchoklad och mörk, och med 1:3-förhållande mellan grädde och choklad.

Ovanpå la jag härliga färska bär i form av hallon, blåbär och underbara svenska jordgubbar som precis lagom till denna tårta började säljas. Det är också spritsade klickar med chokladmousse uppe på tårtan.

Totalt tror jag att det gick åt runt 1200 gram choklad till tårtorna, så ”massor av choklad” tror jag att jag uppfyllde!

Chocolate and berries cake - chokladtårta med bär

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

Chocolate and berries cake - chokladtårta med bär

Hallonmousse

Variant på hallonmousse utan färskost. Vill man sila hallonen kan man göra det, jag gör det aldrig eftersom jag gillar textur i mina mousser.

5,5 dl hallon
0,75 dl socker
1 msk gelantinpulver
3 dl grädde

1. Koka upp hallon och socker.
2. Låt gelatinet svälla i vatten i 5 min.
3. Rör ned gelatinet i hallonpurén.
4. Vispa grädden hårt.
5. Vänd ned hallonpurén i grädden.
6. Låt stå i kylen ett par timmar, gärna över natten.

Chocolate and berries cake - chokladtårta med bär
Chocolate and berries cake - chokladtårta med bär

Så här ser det ut när mina tårtor levereras… 🙂

Tårtbotten

Mer ingående beskrivning med bilder finns här. Min vanliga, traditionella tårtbotten gör jag enligt principen "lika delar". Kan göras långt innan det är dags att färdigställa tårtan, och förvaras i frysen. Fryst tårta som är på väg att tina är dessutom enklare att dela. Denna botten funkar till alla typer av fyllningar.

Ägg (rumsvarma)
Mjöl (1/3 kan vara kakao om du vill ha en chokladbotten, eller 50/50 potatismjöl/Maizena för glutenfritt)
Socker
Bakpulver

2 stora ägg till en form på 18 cm - 1 tsk bakpulver - 20 min i ugn
3 stora ägg till en form på 20 cm - 1 tsk bakpulver - 25-30 min i ugn
4(-5) stora ägg till en form på 24 cm - 1,5 tsk bakpulver - 30 min i ugn
5(-6) stora ägg till en form på 26 cm - 1,5-2 tsk bakpulver - 30-35 min i ugn

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ta fram tre lika stora glas. Knäck antalet ägg i ett glas.
3. Mät sedan upp lika mycket socker i nästa glas, och i det tredje glaset lika mycket mjöl plus bakpulver i rätt mängd.
4. Vispa ägg och socker länge med elvisp, ca 10 min, tills det är vitt och fluffigt.
5. Skikta i mjöl och bakpulver i ägg-socker-blandningen. Blanda försiktigt, aldrig med elvisp.
6. Häll smeten i en form som antingen är smörad och bröad, eller klädd med bakplåtspapper.
7. Grädda nertill i ugnen. Öppna aldrig ugnsluckan under de första 20 min, då kan botten sjunka ihop.
8. Låt botten svalna en stund i formen innan du lossar den.

Recept från Baka liten kaka.