Askungentårtan

jun 23 2018Recept, Tårta

Cinderella cake - Askungentårta

Dottern fyllde tre och med hennes tårtor – som inte ska levereras någon annanstans än ut i vardagsrummet eller trädgården beroende på väder – kan jag ta ut svängarna så mycket jag vill. Dessutom är hon ännu så liten att hon inte har så extremt specifika önskemål. Hon var dock helt med på det här temat: Askungen. Hon älskar den filmen och har sett den många, många gånger (den är en väldigt lugn och mild Disney-film, utmärkt barnfilm faktiskt, till skillnad från många andra Disney). Hon är själv en ”pressa” (prinsessa) ganska ofta, och hennes finskor är ”glasskor”.

Tårtan är två våningar, dels den undre med slottet och dels den övre som utgör askungens kjol. Båda delarna är fyllda med jordgubbsmousse, blåbärsmousse och chokladganache (dels vit, dels mjölkchoklad), och en liten aning saltkolasås.

Cinderella cake - Askungentårta

Dottern önskade fyllningarna, utom saltkolasåsen som bara fick åka i för att jag råkar älska den. Den åkte för övrigt ner även i smörkrämen som således blev saltkolasmörkräm vilket är betydligt mycket godare än vanlig i min åsikt.

Den nedre delen täcktes med vit marsipan/sockerpastablandning (sockerpastan för att få en jämnare yta) och airbrushades sedan med nyanser av blått, silver och några stänk rosa för att skapa en natthimmel. Slottet klippte jag ut i papper som mall, och när det hela torkat någotsånär markerade jag kanterna genom att dra med ett ganska vasst verktyg mot siluetten. Vagnen och hästarna ritades på frihand, inte det bästa jag ritat men det var så varmt att airbrush-färgerna blev fuktiga så snart jag tog ut tårtan ur kylen. På baksidan finns, bara för sakens skull, en liten glassko ritad också…

 

Cinderella cake - Askungentårta

Nöjd nybliven treåring!

Ovandelen formade jag redan när jag fyllde den i ”kjolform”, och fixade till ytan med smörkräm. Ett lager vit sockerpasta ligger längs nedre delen av kjolen för att utgöra spets under det blåa ”tyget”, och framtill satte jag en ljusblå detalj för att det skulle hända mer i klänningen. För att det skulle hända mer fick både natthimlen på undre delen, och kjolen, sedan en del pärlor som dekoration (på nedre delen för att vara stjärnor så klart), och kjolen även några sockerfjärilar bara för att.

Dockan är inköpt på Lyckasmedmat.se, och ovandelen av klänningen gjord i sockerpasta. Dockan hade långt utsläppt hår, så jag fick sy upp det i någon sorts lite-liknande-Askungen-på-bal-uppsättning, och tog en av dotterns små hårsnoddar för att utgöra diadem. Handskar försökte jag mig inte ens på att göra…

Tårtan blev en succé som dottern pratar om än, även om inte i närheten av hela gick åt (innan servering hade alla ätit gott om korv) precis som vanligt. Men hellre mycket över än att det tar slut!

Cinderella cake - Askungentårta

Himmelsk saltkolasås

5 dl strösocker
200 g smör
2,5 dl grädde
2,5 tsk havssalt

1. Smält sockret i en kastrull, rör kontinuerligt för att det inte ska bränna fast. Det börjar med att klumpa ihop sig och sedan blir det en gyllene, flytande härlighet.
2. Lägg i smöret i mindre bitar, blanda väl.
3. Häll långsamt i grädden och blanda hela tiden. När det börjar bubbla, sluta blanda och låt det bubbla 1-2 minuter för sig själv. Om det inte vill blanda sig, håll kastrullen på plattan och fortsätt blanda. Trägen vinner.
4. Ta av från värmen och häll i havssalt. Blanda väl.
5. Försök att inte äta innan det svalnar, då bränner man sig.
6. Glöm inte dela med dig, även om det är svårt.

Cinderella cake - Askungentårta

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

Cinderella cake - Askungentårta

Jordgubbsmousse

Grymt god men ordentligt söt jordgubbsmousse. Passar bra med andra söta fyllningar som t ex dulce de leche eller vaniljmousse, men också bra med något syrligare som lime- eller lemon curd-mousse.

250 g frysta jordgubbar
1,5 dl vatten
2 dl gelesocker
1,5 dl grädde

1. Koka upp jordgubbar och vatten och låt koka tills jordgubbarna blivit lagom mosiga (tar uppåt 30 min).
2. Häll i gelesocker och koka några minuter.
3. Låt jordgubbsblandningen svalna tills den är helt kall.
4. Vispa grädden och blanda i jordgubbsmoset.

Recept ursprungligen från Milli.

Cinderella cake - Askungentårta

Blåbärsmousse

En riktigt god mousse som skulle funka som efterrätt på egen hand. Dessutom en härligt lilablå färg!

200 g tinade blåbär
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk gelatinpulver
100 g färskost
2 dl vispgrädde

1. Blanda gelatinpulvret med vatten enligt förpackningen.
2. Mosa ihop blåbären.
3. Smält gelatinet i vattenbad. Tillsätt lite av blåbärsmoset i det.
4. Blanda resten av moset med socker, vaniljsocker och färskost.
5. Häll i gelatinblandningen.
6. Vispa grädde och vänd försiktigt ner den.

Recept från Bengtssons baksida.

Cinderella cake - Askungentårta