Läkarrockstårtan

sep 20 2017Recept, Tårta

Surgeon cake - kirurgtårta

När Henrik för ett litet tag sedan blev färdig ortopedspecialist ville han (så klart!) fira det på kliniken. Jag fick frågan förra veckan om jag kunde skapa en tårta som uppmärksammade detta. Självklart! Han visade sin nya namnskylt och jag tyckte att en läkarrockstårta skulle passa utmärkt, med ett blått op-ställ (operationskläder) under. Och så en sökare så klart, den har man ju svårt att leva utan som läkare.

Tårtan fylldes med hallonmousse och chokladganache (tveklöst mest populära fyllningarna just nu), och jag la i lite himmelsk saltkolasås också, i såväl själva tårtfyllningen som i smörkrämen. Efter smörkrämen täcktes tårtan med först den utskurna biten blå marsipan, och därefter två bitar tillskuren vit marsipan som utgjorde läkarrocken. Skyltarna är gjorda i sockerpasta där den vita fick stelna ordentligt innan jag skrev texten för hand. Den röda skylten har bokstäver utskurna i vit sockerpasta. Sökaren och knappen är gjorda i sockerpasta/marsipan.

Surgeon cake - kirurgtårta

Himmelsk saltkolasås

5 dl strösocker
200 g smör
2,5 dl grädde
2,5 tsk havssalt

1. Smält sockret i en kastrull, rör kontinuerligt för att det inte ska bränna fast. Det börjar med att klumpa ihop sig och sedan blir det en gyllene, flytande härlighet.
2. Lägg i smöret i mindre bitar, blanda väl.
3. Häll långsamt i grädden och blanda hela tiden. När det börjar bubbla, sluta blanda och låt det bubbla 1-2 minuter för sig själv. Om det inte vill blanda sig, håll kastrullen på plattan och fortsätt blanda. Trägen vinner.
4. Ta av från värmen och häll i havssalt. Blanda väl.
5. Försök att inte äta innan det svalnar, då bränner man sig.
6. Glöm inte dela med dig, även om det är svårt.

Surgeon cake - kirurgtårta

Hallonmousse

Variant på hallonmousse utan färskost. Vill man sila hallonen kan man göra det, jag gör det aldrig eftersom jag gillar textur i mina mousser.

5,5 dl hallon
0,75 dl socker
1 msk gelantinpulver
3 dl grädde

1. Koka upp hallon och socker.
2. Låt gelatinet svälla i vatten i 5 min.
3. Rör ned gelatinet i hallonpurén.
4. Vispa grädden hårt.
5. Vänd ned hallonpurén i grädden.
6. Låt stå i kylen ett par timmar, gärna över natten.

Surgeon cake - kirurgtårta

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

Saltkolafrosting

En underbar smörkräm som maken kallade "äckligt god", med smak av kolasås och en hint av salt. Gör egen eller använd färdig kolasås. När jag gjort egen kolasås och blandat i har det ibland blivit knäckklumpar som gjort att frostingen inte hade varit lämplig för att spackla en tårta med, men det gör ju mindre när det var till cupcakes som i mitt fall. 

125 gram smör, rumstempererad
125 g florsocker
1/2 tsk flingsalt
Kolasås efter smak

1. Vispa samman smör och salt tills att det har blivit vitt och fluffigt.
2. Ha i florsockret, lite i taget, under omrörning. Vispa nån minut extra efter att allt är tillsatt.
3. Tillsätt kolasåsen under omrörning på låg hastighet. Börja med någon matsked och ha sedan i mer om du tycker det behövs. Var noga med att den är rumstempererad, så att inte frostingen smälter.