Påskig drip-cake

apr 4 2017Recept, Tårta

Yellow drip cake - gul drip-tårta

Maken skulle ha klinikfest med övriga läkare på kliniken, eftersom några av de andra fyllt år. Efter buffé av mat tyckte de två som fixade (däribland maken) att det skulle vara trevligt med tårta, och jag erbjöd mig att fixa det. Eftersom de inte hade några direkta önskemål gjorde jag lite som jag själv ville, med såväl smaker som utseende. Jag ville försöka mig på en ny drip-cake eftersom jag försökt och inte riktigt lyckats med det tidigare.

Tårtan gjordes med vanliga tårtbottnar, 20 cm i diameter, och två lager lemon curd-mousse. Tårtan spacklades med vit choklad-smörkräm som kanske var en aningen dumt just för drippen, men jag tänkte att det skulle komplettera den syrliga lemon curden. Anledningen till att vit choklad-smörkräm var suboptimalt är att den inte blir lika hård som vanlig smörkräm. Men med tårtan i kylen en stund stelnade det tillräckligt.

 

Yellow drip cake - gul drip-tårta

Vad gäller drip-cake så är tipsen att tårtan ska vara riktigt kall, och det som droppas inte ska vara jättevarmt, eftersom då är risken stor att smörkrämen smälter och det blir fult. Dessutom rinner det som bara den om chokladen/candy meltsen är för varma, och då blir det inte snyggt. Således, smält chokladen och låt den svalna så att den blir lite mindre rinnig, men innan den börjar stelna igen.

När jag gjort min drip tog jag den kvarvarande vit choklad-smörkrämen och spritsade runt kanten, på med lite gul-vit-guldiga strössel, och några chokladägg i mitten.

Yellow drip cake - gul drip-tårta

Lemon curd-mousse

En härligt syrlig mousse som passar bra ihop med något sötare, såsom bär eller lakrits.

2 citroner
0,75 dl socker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula
4 dl grädde

1. Blanda rivet skal från 2 citroner med saft från 1,5 och koka upp med strösocker och smör.
2. Sila vätskan.
3. Blanda ut majsstärkelse med saften från den sista halva citronen och rör ner i den varma vätskan.
4. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
5. Häll över krämen i en ren skål eller burk och låt svalna.
6. Blanda lemon curden med den hårt vispade grädden.

Lagom till två lager i en tårta på 24 cm.

Yellow drip cake - gul drip-tårta

Vit chokladsmörkräm

Jättegod smörkräm som är väldigt trevlig i konsistensen för spackling av tårta. Lite mindre söt eftersom den innehåller färskost och inget florsocker. Lösare än vanlig smörkräm, blir inte lika hård när den ställs i kylen.

100 g rumsvarmt smör
100 g vit choklad
100 g färskost

1. Smält chokladen och låt den svalna lite.
2. Vispa smöret och blanda i färskosten.
3. Blanda i den smälta vita chokladen och fortsätt vispa ett par minuter till tills smörkrämen blir fluffig.