”Tackto-tåtan”

sep 12 2015Recept, Tårta

Tractor cake - traktortårta

När dotterns kusin fyllde två år var det traktorer som gällde för hela slanten – det lektes med traktorer, det tittades på traktorer på YouTube, och det pratades traktorer. När temat för kalaset skulle bestämmas var det därför inte så svårt. Jag hade redan gjort makens grävmaskinstårta, så jag ville testa något annorlunda och större. Det blev helt enkelt en traktortårta – hela tårtan en traktor.

Jag gjorde en vanlig rund tårtbotten, och två fyrkantiga 25×25-bottnar. Dessa delades i mindre delar och lades ovanpå varandra, och lades i sin tur på en tillklippt tårtbricka på den runda botten. Som stora bakhjul använde jag mig av donuts klädda i svart sugarpaste, medan de mindre framhjulen bestod av Ballerinakex också täckta av svart sugarpaste. Gräset är grön smörkräm spritsat med ett särskilt spritsmunstycke, och jorden är gjord av chokladbollsmet. Hela traktorn är täckt av marsipan.

När födelsedagsbarnet fick se tårtan stirrade han med stora ögon, pekade och sa ”Tackto-tåta! Tackto-tåta!” – därav titeln på denna tårta…

Tractor cake - traktortårta

Jordgubbsmousse

Grymt god men ordentligt söt jordgubbsmousse. Passar bra med andra söta fyllningar som t ex dulce de leche eller vaniljmousse, men också bra med något syrligare som lime- eller lemon curd-mousse.

250 g frysta jordgubbar
1,5 dl vatten
2 dl gelesocker
1,5 dl grädde

1. Koka upp jordgubbar och vatten och låt koka tills jordgubbarna blivit lagom mosiga (tar uppåt 30 min).
2. Häll i gelesocker och koka några minuter.
3. Låt jordgubbsblandningen svalna tills den är helt kall.
4. Vispa grädden och blanda i jordgubbsmoset.

Recept ursprungligen från Milli.

Vaniljmousse

Min go-to vaniljmousse varje gång det önskas. Jag vet att den innehåller färdig vaniljsås istället för egengjord, men jag tycker att den färdiga smakar minst lika bra som den egengjorda, och det tar betydligt mindre tid.

2 dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk gelatinpulver
2 dl grädde

1. Blötlägg gelatinpulvret i kallt vatten.
2. Rör ihop creme fraiche, vaniljsocker, socker och vaniljsås.
3. Smält gelatinet i en kastrull och rör sedan ner det i vaniljröran.
4. Vispa grädden hårt.
5. Rör ihop vaniljröra och grädde.
6. Låt stå över natten i kylen.

Recept från Tasteline.

Tractor cake - traktortårta

Chokladbollar

Mumsiga chokladbollar går alltid hem!

100 gram smör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
Kokos

1. Rör ihop smör och socker.
2. Tillsätt övriga ingredienser.
3. Om du vill göra bollar, rulla och rulla sedan i kokos. Annars, använd till dekorationer!

Marängsmörkräm

Kallas även Swiss Meringue Buttercream. Det är många som tycker att den här smörkrämen är godare än vanlig smörkräm, själv tycker jag mest att den är krångligare att göra och inte så mycket godare - den är ju fortfarande väldigt söt.

3 äggvitor
250 g strösocker
350 g mjukt smör
2 tsk vaniljsocker

1. Blanda äggvitor och socker. Se till att äggvitorna är rumstempererade innan du börjar.
2. Vispa äggvitor och socker kontinuerligt medan det värms upp över kokande vattenbad tills den uppnår ca 65 grader/tills allt socker löst sig. 
3. Ta av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat. Detta skede tar åtminstone 10 minuter så jag rekommenderar att man använder hushållsassistent om man har en.
4. Tillsätt små bitar av rumsvarmt smör i omgångar under långsam omrörning. Max en tärningsstor bit åt gången och se till att vänta tills den föregående är helt upplöst innan du lägger i nästa, tar runt 15 sekunder.
5. Ha i vaniljsockret och vispa till önskad konsistens.