Presenttårta med rosett

maj 2 2017Recept, Tårta

Gift cake with a bow - presenttårta med rosett

Fick förfrågan om att göra en tårta till en tjej som skulle fylla elva, av en familj som tidigare sett Hello Kitty-tårtan och Elvars tårta. Hon hade en väldigt klar bild (bokstavligen) av vad hon ville ha, och så fick det bli. Jag fick chans att för första gången göra ”kuddeffekten” eller vad man ska kalla det där rutmönstret (det tar sin tid, men det blir riktigt fint tycker jag!).

Jag fick också göra en rejält stor rosett i sockerpasta. Det gick inte helt bra från början, men som tur var påbörjade jag den dekorationen flera dagar i förväg. I slutändan gjorde jag en ca 5 cm stor rund bottenplatta som jag la övriga bitar på, och en inplastad hushållspappersrulle i cm-breda bitar som jag tryckte till en bra form fick hålla bitarna i rätt form.

Tårtan fylldes med tre lager chokladmousse gjord på en blandning av mörk choklad (1/3) och mjölkchoklad (2/3). Jag täckte den med vanlig smörkräm, och vit marsipan blandad med ca 1/3 sockerpasta eftersom jag märkt att den marsipanen annars har en tendens att spricka.

Gift cake with a bow - presenttårta med rosett

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

Gift cake with a bow - presenttårta med rosett

Grundrecept smörkräm

Grundrecept som man alltid kan använda om man vill ha smörkräm utan någon specifik smak. Vispa smöret länge - ju längre det vispas, desto mindre smör smakar det. Vill man smaksätta kan man använda t ex essenser, kakao, likör, citron-/limeskal, eller kaffe.

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Ev valfri smaksättning

1. Vispa smöret fluffigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget under omvispning.
3. Tillsätt vattnet.