Elsas rosa tårta

okt 8 2017Recept, Tårta

Elsas pink and gold cake - Elsas rosa och guldtårta

Makens gymnasiekompis fick barn i somras, och till lilltjejens ”Välkommen till livet”/namngivningsfika önskade hennes mamma och pappa en tjejig, gullig tårta som inte hade någonting med Frost att göra.

Alltså, rosa gulliga tjejiga tårtor kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat. Man blir ju glad bara av att titta på dem, på färgkombinationen av rosa, vitt och guld och av att allt är hur sött som helst.

Tårtan fylldes med vit chokladganache och hallonmousse, dels för att det skulle passa så många som möjligt inklusive barnen på fikan, och dels – från min sida – för att insidan skulle matcha utsidan med vitt och rosa. Det är ju rätt sällan jag får chansen att matcha in- och utsida.

Elsas pink and gold cake - Elsas rosa och guldtårta

Det var tänkt att det skulle vara mer skiftningar mellan rosa och vitt i marsipanen, men jag hade uppenbarligen för bleka färger och för lite vitt i blandningen, så det blev inte riktigt så mycket som jag önskade. Men guld målades utefter de linjer som fanns, och sedan la jag på en vit bit sockerpasta jag skurit ut tidigare och dekorerat med lillans namn.

Några små rosor och massor av sockerpärlor i olika storlekar, och slutligen ett band runt tårtans nederdel, och så var härligheten klar. Jag är mycket nöjd!

 

Elsas pink and gold cake - Elsas rosa och guldtårta

Hallonmousse

Variant på hallonmousse utan färskost. Vill man sila hallonen kan man göra det, jag gör det aldrig eftersom jag gillar textur i mina mousser.

5,5 dl hallon
0,75 dl socker
1 msk gelantinpulver
3 dl grädde

1. Koka upp hallon och socker.
2. Låt gelatinet svälla i vatten i 5 min.
3. Rör ned gelatinet i hallonpurén.
4. Vispa grädden hårt.
5. Vänd ned hallonpurén i grädden.
6. Låt stå i kylen ett par timmar, gärna över natten.

Elsas pink and gold cake - Elsas rosa och guldtårta

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

Elsas pink and gold cake - Elsas rosa och guldtårta