Dinosaurietårtan

feb 10 2017 | Recept, Tårta

Det kom ett mail med ett önskemål om en tårta till en liten kille som fyllde två. Tårtan skulle vara till åtta personer, och på den fanns det önskemål om en dinosaurie, en tiger, en panda, och en elefant, där de först- och sistnämnda var de viktigaste. Eftersom tårtan skulle vara så pass liten (15 cm i diameter) visste jag att jag inte skulle få plats med fyra sockerfigurer, och fokuserade således på de viktigaste.

Tårtan fylldes med vaniljmousse i ett lager, och ett annat lager med bananskivor, jordgubbskompott (kokta jordgubbar med en aningen gelesocker i för konsistensen) och grädde.

Eftersom de inte ville ha marsipan täckte jag tårtan med enbart smörkräm, och gjorde en liten ”ombre”-effekt, med mörkare nertill och ljusare upptill. Ovanpå använde jag min roliga spritstyll som ger ”gräs”. På med mina sockerfigurer, barnets namn och en tvåa, och det hela var klart!

Vaniljmousse

Min go-to vaniljmousse varje gång det önskas. Jag vet att den innehåller färdig vaniljsås istället för egengjord, men jag tycker att den färdiga smakar minst lika bra som den egengjorda, och det tar betydligt mindre tid.

2 dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk gelatinpulver
2 dl grädde

1. Blötlägg gelatinpulvret i kallt vatten.
2. Rör ihop creme fraiche, vaniljsocker, socker och vaniljsås.
3. Smält gelatinet i en kastrull och rör sedan ner det i vaniljröran.
4. Vispa grädden hårt.
5. Rör ihop vaniljröra och grädde.
6. Låt stå över natten i kylen.

Recept från Tasteline.

Grundrecept smörkräm

Grundrecept som man alltid kan använda om man vill ha smörkräm utan någon specifik smak. Vispa smöret länge - ju längre det vispas, desto mindre smör smakar det. Vill man smaksätta kan man använda t ex essenser, kakao, likör, citron-/limeskal, eller kaffe.

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Ev valfri smaksättning

1. Vispa smöret fluffigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget under omvispning.
3. Tillsätt vattnet.

Skiss innan jag började göra figurerna

Smörkräm runtom som kant (alltid) och bananskivor…

…och jordgubbskompott och grädde