Höstig bröllopstårta med mangokallor

okt 17 2017Recept, Tårta

Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta

Jag är så nöjd med den här bröllopstårtan. Får man börja så? För jag är så nöjd, så stolt och så glad över hur den blev – den blev precis som jag tänkte mig. Den blev vacker, pampig, traditionell men ändå modern och häftig. Jag brukar vara nöjd med det jag skapar, men det här blev faktiskt något alldeles extra.

Lucas och Diana, min svåger sedan 4,5 år tillbaka och svägerska sedan tre dagar tillbaka, skulle egentligen ha gift sig hösten 2015 och jag började planera tårtan redan då. Men sjukdom kom emellan och bröllopet sköts upp två år, till den 14 oktober 2017. Jag fick, som tur var, fortfarande förtroendet att göra bröllopstårtan.

Diana kom tidigt till mig med en bild på den brudbukett hon tänkte sig, med mangokallor och några gröna blad. Hennes främsta önskemål för tårtan i övrigt var att den skulle ha quiltingmönstret med pärlor som är så poppis just nu. Några veckor innan bröllopet kom hon med önskan att det mönster jag satt på inbjudningskorten (som jag också skapade första gången för två år sedan, och nu uppdaterade i våras) skulle vara med.

Och vad gör man inte för en brud som till slut ska få sin man?

Mangokallorna började jag med för ett par veckor sedan. Den största utmaningen med dem var att få dem att stelna utan att säcka ihop, vilket löstes med aluminiumfolie, som fick stötta medan sockerpastan blev hård. Jag målade dem med pensel och röd färg för att få en mer levande känsla, och någon vecka senare fäste jag pistillerna med ätbart lim.

Tårtan skulle vara till drygt 40 gäster som innan tårtan hade intagit en trerättersmeny. Det brukar innebära att folk trots allt inte är så hungriga längre, alltså mindre bitar.

Efter lite funderande bestämde jag mig för att hålla mig till två våningar istället för tre, men jag gjorde våningarna riktigt höga. Den nedre har fem lager fyllning (dvs sex bottnar) och den övre har fyra lager fyllning.

Fyllningarna bestämdes tidigt till passionsmousse och chokladganache, något jag haft i tårtor till parets barns födelsedagar tidigare. Det är en underbar kombination av syrligt, sött och choklad. Jag valde att göra chokladganachen på hälften mörk och hälften mjölkchoklad för lagom fyllighet utan att det blev bittert. Jag hade gärna haft i något med crunch, såsom kanderade nötter, men det fanns allergiker bland gästerna så vi fick hålla oss till bara mousse.

Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta
Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta

Efter lite funderande bestämde jag mig för att hålla mig till två våningar istället för tre, men jag gjorde våningarna riktigt höga.

Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta

Tårtorna är täckta med smörkräm och därefter en blandning av vit marsipan och vit sockerpasta. Ovandelen quiltades och pärlorna fästes, och därefter lyfte jag på den övre delen på den undre. Båda våningarna fick ett orange tygband om nederkanten. Plattan med namn gjorde jag några dagar tidigare så att sockerpastan hann stelna riktigt ordentligt, då är det förhållandevis enkelt att skriva på. Jag ritade/skrev på frihand. Jag fäste plattan med ätbart lim.

Sedan tillbringade jag en bra stund med att fästa ytterligare pärlor i två storlekar längs den nedre kanten på övre våningen, och ner på sidorna av den nedre våningen. Pilljobb, men så fint det blev!

Slutligen la jag ut mangokallorna på toppen i ett kurvat mönster, och för kontrastens skull blev det några tunna blad likt de bruden hade i sin bukett.

Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta

Och sedan var det bara den något lite ångestfyllda transporten kvar, där tårtan levererades till hotellet där vi skulle äta middag.

Till slut, dagen därpå, var det dags för en fantastiskt vacker vigsel följt av en jättetrevlig middag och riktigt rolig fest, där min tårta fick bli något av pricken över i, med många trevliga kommentarer om den! Riktigt kul att för första gången (det här är tredje bröllopstårtan) få vara med vid festligheterna.

Stort grattis till de nygifta och tack för äran att få göra er bröllopstårta!

Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta
Vackra brudparet, tillika svåger och nybliven svägerska!

Den blev vacker, pampig, traditionell men ändå modern och häftig. Jag brukar vara nöjd med det jag skapar, men det här blev faktiskt något alldeles extra.

Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta
Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta
Passade på att få en bild på mig själv och bröllopstårtan också, kunde inte låta bli.

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

Passionsmousse

Mycket god mousse med ordentlig passionssmak. Funkar att äta för sig, men passar också utmärkt ihop med t ex en len chokladmousse.

4 passionsfrukter
3,5 dl vispgrädde
200 g färskost (jag använde Philadelphia)
2 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
3 dl passionsjuice
4 tsk gelatinpulver

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten enligt förpackningen.
2. Gröp ur passionsfrukterna och låt dem sjuda ihop med passionsjuicen.
3. Rör ner gelatinmassan i kastrullen med juicen så att den löser sig. Låt svalna.
4. Vispa grädden hårt.
5. Rör ihop färskosten med florsocker och vaniljsocker till en slät massa.
6. Vispa försiktigt ihop allt till en slät mousse.
7. Låt stelna.

Räcker till två lager i en 24 cm-tårta. Recept från Sandras sötsaker.

Grundrecept smörkräm

Grundrecept som man alltid kan använda om man vill ha smörkräm utan någon specifik smak. Vispa smöret länge - ju längre det vispas, desto mindre smör smakar det. Vill man smaksätta kan man använda t ex essenser, kakao, likör, citron-/limeskal, eller kaffe.

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Ev valfri smaksättning

1. Vispa smöret fluffigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget under omvispning.
3. Tillsätt vattnet.

Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta
Textad och mönstret gjort på fri hand med ätbara pennor på sockerpasta som fått stelna.
Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta
Making of quilting-mönstret…
Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta
Inbjudningskorten som skickades ut i våras, också designade av yours truly.
Calla lily wedding cake with quilting - mangokalla på bröllopstårta
Mangokallor i sockerpasta på gång.

Tårtbotten

Mer ingående beskrivning med bilder finns här. Min vanliga, traditionella tårtbotten gör jag enligt principen "lika delar". Kan göras långt innan det är dags att färdigställa tårtan, och förvaras i frysen. Fryst tårta som är på väg att tina är dessutom enklare att dela. Denna botten funkar till alla typer av fyllningar.

Ägg (rumsvarma)
Mjöl (1/3 kan vara kakao om du vill ha en chokladbotten, eller 50/50 potatismjöl/Maizena för glutenfritt)
Socker
Bakpulver

2 stora ägg till en form på 18 cm - 1 tsk bakpulver - 20 min i ugn
3 stora ägg till en form på 20 cm - 1 tsk bakpulver - 25-30 min i ugn
4(-5) stora ägg till en form på 24 cm - 1,5 tsk bakpulver - 30 min i ugn
5(-6) stora ägg till en form på 26 cm - 1,5-2 tsk bakpulver - 30-35 min i ugn

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ta fram tre lika stora glas. Knäck antalet ägg i ett glas.
3. Mät sedan upp lika mycket socker i nästa glas, och i det tredje glaset lika mycket mjöl plus bakpulver i rätt mängd.
4. Vispa ägg och socker länge med elvisp, ca 10 min, tills det är vitt och fluffigt.
5. Skikta i mjöl och bakpulver i ägg-socker-blandningen. Blanda försiktigt, aldrig med elvisp.
6. Häll smeten i en form som antingen är smörad och bröad, eller klädd med bakplåtspapper.
7. Grädda nertill i ugnen. Öppna aldrig ugnsluckan under de första 20 min, då kan botten sjunka ihop.
8. Låt botten svalna en stund i formen innan du lossar den.

Recept från Baka liten kaka.