Pytteliten rosa tårta med guld

mar 26 2018Recept, Tårta

Den här lilla tårtan var en sen beställning som jag kunde få ihop eftersom jag hade en överbliven stor fyrkantig botten i frysen (försöker att alltid ha det). Den är bara 10×10 cm i diameter och beräknad till fyra personer, så det är en väldigt liten tårta. Önskemålen var kristaller, glittrande, guld till en vuxen tjej. Jag tänkte, med tjejigt i åtanke, att guld/glitter och rosa skulle vara bra kombination.

Tårtan är fylld med hallonmousse och vaniljmousse i totalt tre lager. Den är spacklad med marängsmörkräm och täckt med rosa marsipan. Blommorna är gjorda i sockerpasta. Runtom botten sprayade jag med brons och en av blommorna fick samma behandling. Några sockerpärlor på det och sedan var den klar!

Hallonmousse

Variant på hallonmousse utan färskost. Vill man sila hallonen kan man göra det, jag gör det aldrig eftersom jag gillar textur i mina mousser.

5,5 dl hallon
0,75 dl socker
1 msk gelantinpulver
3 dl grädde

1. Koka upp hallon och socker.
2. Låt gelatinet svälla i vatten i 5 min.
3. Rör ned gelatinet i hallonpurén.
4. Vispa grädden hårt.
5. Vänd ned hallonpurén i grädden.
6. Låt stå i kylen ett par timmar, gärna över natten.

Vaniljmousse

Min go-to vaniljmousse varje gång det önskas. Jag vet att den innehåller färdig vaniljsås istället för egengjord, men jag tycker att den färdiga smakar minst lika bra som den egengjorda, och det tar betydligt mindre tid.

2 dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk gelatinpulver
2 dl grädde

1. Blötlägg gelatinpulvret i kallt vatten.
2. Rör ihop creme fraiche, vaniljsocker, socker och vaniljsås.
3. Smält gelatinet i en kastrull och rör sedan ner det i vaniljröran.
4. Vispa grädden hårt.
5. Rör ihop vaniljröra och grädde.
6. Låt stå över natten i kylen.

Recept från Tasteline.

Marängsmörkräm

Kallas även Swiss Meringue Buttercream. Det är många som tycker att den här smörkrämen är godare än vanlig smörkräm, själv tycker jag mest att den är krångligare att göra och inte så mycket godare - den är ju fortfarande väldigt söt.

3 äggvitor
250 g strösocker
350 g mjukt smör
2 tsk vaniljsocker

1. Blanda äggvitor och socker. Se till att äggvitorna är rumstempererade innan du börjar.
2. Vispa äggvitor och socker kontinuerligt medan det värms upp över kokande vattenbad tills den uppnår ca 65 grader/tills allt socker löst sig. 
3. Ta av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat. Detta skede tar åtminstone 10 minuter så jag rekommenderar att man använder hushållsassistent om man har en.
4. Tillsätt små bitar av rumsvarmt smör i omgångar under långsam omrörning. Max en tärningsstor bit åt gången och se till att vänta tills den föregående är helt upplöst innan du lägger i nästa, tar runt 15 sekunder.
5. Ha i vaniljsockret och vispa till önskad konsistens.

Tiny pink cake with gold - liten rosa tårta med guld
Det är alltid kul att få bilder från när tårtan ska serveras 🙂