Grön tårta med smörkrämsblommor

sep 27 2014Recept, Tårta

Green cake with flowers - grön tårta med blommor

Det här var den första tårtan som beställdes av någon utanför familjen. Önskemålen var vaga – ”Gör något fint!”, ungefär. Man får då ta tillfället i akt att öva på tekniker som man velat testa, i det här fallet s k Magic Decor-spets och spritsningsteknik.

Smakerna föll på hallonmousse och Dumlefluff. Eftersom beställaren inte gillar marsipan blev det en tårta täckt i enbart smörkräm, denna i olika färger (mörkare blågrön mot botten, ljusgrön uppe på). Dekorerades med spritsade smörkrämsblommor i två färger (vitt och gult) i samma spritspåse för att få en lite rolig effekt.

Dumlefluff

Drygt 100 g Dumle
2 dl grädde

1. Dela Dumlekolorna i mindre bitar.
2. Smält Dumlekolorna över vattenbad.
3. Värm upp grädden. Om man smälter Dumlen behöver grädden inte bli så varm, så slipper man risken att den börjar koka. Jag värmde den till ca 50 grader, och hällde den sen över Dumlen.
4. Blanda.
5. Låt stå i kyl över natten.
6. Vispa till önskad konsistens.

Räcker till ett lager i en 24 cm-tårta.

Hallonmousse

En väldigt trevlig mousse som blir ganska syrlig och fräsch, och därför passar väl ihop med många av de mycket sötare fyllningarna, såsom vanilj eller kola. Vill man ha det lite sötare kan man ta hälften/hälften av hallon och t ex blåbär eller jordgubbar. 

300 g frysta hallon
0,75 dl florsocker
100 g färskost
2 tsk gelatinpulver
2 dl grädde

1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Vill man så kan man sen sila bort kärnorna, jag föredrar att inte göra det.
2. Blötlägg gelatinbladen.
3. Låt hallonen svalna en stund. Blanda i gelatinbladen och färskosten i de varma hallonen. Låt svalna ytterligare.
4. Vispa grädden och häll i den i hallonblandningen.
5. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.