Hur lång tid tar det att göra en tårta?

mar 20 2017Blogg

Nu lägger jag till en mer ”bloggig” del av den här tårtsiten, så att jag ibland kan skriva inlägg som inte har med en enskild tårta att göra. Det behövs ju ibland, om man nu använder ordet ’behövs’ i sin absolut vidaste mening. Tårtor generellt är ju kanske inte något som behövs, men det sätter ju helt klart guldkant på tillvaron.

Jag tänkte börja med en av de allra vanligaste frågorna jag får: Hur lång tid tar det att göra en tårta?

Jag måste ju svara som den jurist jag är i botten: Det beror på.

Vilket är rätt självklart egentligen.

Tiden beror på antal fyllningar, vilka fyllningar, antal bitar tårtan ska vara (dvs storlek), om det ska vara en eller två våningar (tre har jag hittills inte gjort), om den ska vara täckt med smörkräm eller marsipan/sugarpaste, och, allra viktigast, vad temat är. Hur tidskrävande är det att göra de dekorationer som ska göra tårtan speciell?

För att börja från början krävs det ju tårtbottnar. För att få höjd på dem och inte behöva skära dem alltför tunt (då riskerar man att de går sönder) brukar jag numera göra två, och dela dem på mitten. Ska det bara vara två fyllningar använder jag således 1,5 tårtbotten, men ofta gör jag tre lager eftersom de flesta mousserecept är väl tilltagna och räcker till att göra ytterligare ett lager. Tårtbotten tar ungefär 10 min aktiv tid att mixa ihop, och sedan ca 30 min i ugn.

 

Tid för tårta - tårtbotten

En alldeles vanlig tårtbotten gjord på fyra ägg, efter 32 minuter i ugnen.

 

Tid för tårta

Dags att täcka tårtan…

 

Sedan behövs fyllningar. De flesta mousser går ganska snabbt att göra. Snabbast är dulce de leche (bara att öppna en burk), och mest tid tar sådant med många steg, som lemon curd-mousse, hallonmousse, passionsmousse. Men runt 30-45 min för två fyllningar kan man nog räkna.

När jag fyller tårtorna gör jag smörkräm för att skapa en kant utåt. Den ska vispas i ungefär 10 min för att inte smaka smör, ju längre vispning desto bättre. Jag gör tillräckligt med smörkräm på en gång för att kunna täcka tårtan också. Att fylla tårtan tar runt 20 min, inklusive att skära upp bottnarna och snygga till dem en aning. Sedan tar det runt 30-45 min plus pauser att spackla tårtan med smörkräm, vilket är viktigt underarbete för att marsipanen ska ligga fint på.

 

Tid för tårta

Dinosaurien till dinosaurietårtan. Det är riktigt kul att ha en idé och se den växa fram, men det tar så klart en bra stund också.

 

Tid för tårta

Marias examenstårta innan jag påbörjade dekoreringen. Inte så mycket för världen än så länge (och jag har fortfarande att arbeta på kanten nedtill på mina tårtor…).

 

Tid för tårta

Rosproduktion inför mina första bröllopstårtor. Rosorna får vila i en ring av aluminiumfolie tills de torkat och håller formen själva.

 

Att kavla marsipan och sedan täcka beror på marsipanen och storleken på tårtan. Kanske 30 min? Förutom tårtbottnarna som jag ju vet hur länge de är i ugnen har jag aldrig tagit tid på mig själv, så det är rätt grova uppskattningar det här…

Och sedan dekorationer, som kan ta i princip hur lång tid som helst. Ibland gör jag dekorationerna långt i förväg (de som görs i sockerpasta och som behöver stelna för att hålla formen), ibland när tårtan är täckt och redo. Figurer tar längre tid, såsom dinosaurien och elefanten, eller Nicke Nyfiken. Marias examenstårta tog flera timmar att dekorera, för den handmålades och spritsades och pillades med små kulor. Tutt-tårtan tog också flera timmar och en del funderande på hur jag bäst skulle göra brösten. Ludvigs Legotårta ska vi inte prata om – gjuta Legobitar i choklad, tre fyllningar i sex lager, mängder med marsipan, och chokladbollssmet under plupparna…

 

Tid för tårta

Marias färdiga examenstårta.

 

Tid för tårta

Ludvigs Legotårta tog många timmar att göra klart.

 

Tid för tårta

En ganska snabbdekorerad tårta – smörkrämsrosor går rätt fort.

 

Vad det här blir sammanlagt? 1,5-2 timmar fram till att tårtorna är fyllda, och därefter mycket varierande, uppenbarligen. Att lägga mindre än 4-5 timmar på en tårta skulle jag säga är extremt ovanligt.

Inför det här inlägget tog jag tiden på Linneatårtan. Från och med att börja spackla den på utsidan med smörkräm, till färdig skapelse, tog det fyra timmar, varav en timme att spackla och täcka med marsipan, resten till blomsterdekorationerna och namn. Ovanpå det då att baka två bottnar samt att göra chokladganache och svartvinbärsmousse, samt smörkräm.

Tur att jag inte gör allt på samma gång, då hade jag aldrig hunnit göra tårtor 🙂

(Men det är också därför tårtor kostar en del, för annars får man verkligen inget för den tid man lägger ner – och det ska ju även täcka kostnaderna för alla ingredienser, men det är ett helt annat inlägg.)

Tid för tårta

Spritsningen var en av många saker som tog tid på tutt-tårtan.