Doc McStuffins-tårtan

jul 3 2017Recept, Tårta

Doc McStuffins cake - dr mcstuffins tårta

Den här tårtan beställdes av samma lilla tjej som förra året fick Hello Kitty-tårtan till sin treårsdag. Nu var det dags att bli hela fyra år, och då stod Doctor McStuffins på önskelistan. Vad är Doc McStuffins? Jaa, det fick jag googla lite på, men tydligen en tecknad serie från Disney om en liten tjej, Dottie/Doc, som tar hand om mjukisdjur, som blir levande när hon lägger sitt magiska stetoskop på dem om jag fattar det rätt. Låter som en härlig serie som jag kanske får stifta bekantskap med mer när dottern blir större…

Serien är väldigt tjejig i sin färgsättning med mycket rosa, lila och pastelliga färger. Jag körde på en rosa tårta med det typiska stetoskopet (det var mycket viktigt!), den lilla doktorns hårband, och på sidan av tårtan hennes fluffiga lamm Lambie ihop med några hjärtan och plåster.

Doc McStuffins cake - dr mcstuffins tårta

Tårtan fylldes med chokladganache gjord på mjölkchoklad och färska jordgubbar i tre lager. Den täcktes med smörkräm och marsipan.

Dekorationerna gjorde jag som vanligt i sockerpasta/marsipan, allt är ätbart. Stetoskopet penslades med pearl-shimmer-pulver blandat med sprit – spriten dunstar och lämnar bakom sig en skinande yta som passade bra för ändamålet. Lambies ansikte ritade jag med ätbar svart penna.

Doc McStuffins cake - dr mcstuffins tårta

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

Doc McStuffins cake - dr mcstuffins tårta

Grundrecept smörkräm

Grundrecept som man alltid kan använda om man vill ha smörkräm utan någon specifik smak. Vispa smöret länge - ju längre det vispas, desto mindre smör smakar det. Vill man smaksätta kan man använda t ex essenser, kakao, likör, citron-/limeskal, eller kaffe.

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Ev valfri smaksättning

1. Vispa smöret fluffigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget under omvispning.
3. Tillsätt vattnet.

Doc McStuffins cake - dr mcstuffins tårta