Chokladcupcake med saltkolafrosting och -sås

aug 29 2017Cupcakes, Recept

Chocolate salted caramel cupcake

Till blivande svägerskans möhippa förra veckan skulle vi alla ha med oss en present till blivande bruden, som symboliserade någon del av vår relation. Det fick inte kosta så mycket, och sedan skulle blivande bruden gissa vem som givit vad (hon var väldigt duktig och fixade alla!).

Själv tänkte jag att eftersom jag stått för tårtorna till hennes barns namngivningar (här och här) och samtliga födelsedagar (pirattårtan, traktortårtan, den här, monster-truck-tårtan, och Nicke nyfiken) och snart kommer göra hennes bröllopstårta, så kunde ju något litet bakat vara lämpligt. Och vad är godare än choklad och saltkolasås? Så det blev en uuuunderbar chokladmuffin med saltkolafrosting gjord med min himmelska saltkolasås. Dessutom gröpte jag ur cupcaken och fyllde den med lite mera kolasås, och till slut ringlade över kolasås runt frostingen också. För vem kan få för mycket saltkolasås?

Chocolate salted caramel cupcake

Chokladcupcakes

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, och häll i gräddfil och blanda det sedan med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka mörk choklad grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).Blanda ner din smälta choklad i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda dina chocolate cupcakes i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Testa med teststicka om de är färdiga. Ta ut och låt svalna.

Chocolate salted caramel cupcake

Saltkolasmörkräm

Underbart god om man gillar kombinationen av kola och lätt saltsmak - maken åt den med sked och tyckte att man kunde skippa det där med muffins och bara servera smörkräm. Min blev dock inte helt perfekt, eftersom kolasåsen stelnade väl mycket och blev lite lagom knäckig, vilket gjorde det svårt att spritsa med kolabitar i. Gör man bättre kolasås lär inte det vara något problem.

125 gram smör, rumstempererad
125 florsocker
0,5-1 tsk flingsalt
Kolasås efter smak

1. Vispa samman smör och salt tills att det har blivit vitt och fluffigt.
2. Ha i florsockret, lite i taget, under omrörning. Vispa nån minut extra efter att allt är tillsatt.
3. Tillsätt kolasåsen under omrörning på låg hastighet. Börja med någon matsked och ha sedan i mer om du tycker det behövs. Var noga med att den är rumstempererad, så att inte frostingen smälter.

Himmelsk saltkolasås

5 dl strösocker
200 g smör
2,5 dl grädde
2,5 tsk havssalt

1. Smält sockret i en kastrull, rör kontinuerligt för att det inte ska bränna fast. Det börjar med att klumpa ihop sig och sedan blir det en gyllene, flytande härlighet.
2. Lägg i smöret i mindre bitar, blanda väl.
3. Häll långsamt i grädden och blanda hela tiden. När det börjar bubbla, sluta blanda och låt det bubbla 1-2 minuter för sig själv. Om det inte vill blanda sig, håll kastrullen på plattan och fortsätt blanda. Trägen vinner.
4. Ta av från värmen och häll i havssalt. Blanda väl.
5. Försök att inte äta innan det svalnar, då bränner man sig.
6. Glöm inte dela med dig, även om det är svårt.

Chocolate salted caramel cupcake

Blivande bruden med sin cupcake!