Slottstårtan

mar 19 2016Recept, Tårta

Slottstårta - castle cake

Det beställdes en ”prinsessig” tårta. Jag valde att göra den lite inspirerad av frost eftersom det var sen vinter/tidig vår och fortfarande kallt ute, och dessutom lät det mig leka med både vit choklad och kristallvit frosting i dekorationerna.

Tårtan består av en helt vanlig botten och är fylld med dulce de leche och jordgubbsfyllning, täckt med smörkräm och marsipan. Tornen gjorda i rice crispies treat, täckta med smörkräm och marspian, och varsin glasstrut doppad i vit choklad. Fullt ätbara alltså (om än väldigt söta).

Mycket uppskattad av såväl prinsessorna som fyllde år, som av de som hjälpte till att äta upp den. Jag tyckte inte om dulce de leche när jag smakade det från burken, men i kombination med tårtbotten och jordgubbsfyllning var det väldigt gott.

Slottstårta - castle cake

Dulce de leche

Den enklaste fyllningen som finns till en tårta! Köp en burk karamelliserad mjölk, öppna och vänd upp på tårtan. Smakar kolasås/kolakräm. En burk räcker till ett lager på en 25 cm-tårta.

Jordgubbsmousse

Grymt god men ordentligt söt jordgubbsmousse. Passar bra med andra söta fyllningar som t ex dulce de leche eller vaniljmousse, men också bra med något syrligare som lime- eller lemon curd-mousse.

250 g frysta jordgubbar
1,5 dl vatten
2 dl gelesocker
1,5 dl grädde

1. Koka upp jordgubbar och vatten och låt koka tills jordgubbarna blivit lagom mosiga (tar uppåt 30 min).
2. Häll i gelesocker och koka några minuter.
3. Låt jordgubbsblandningen svalna tills den är helt kall.
4. Vispa grädden och blanda i jordgubbsmoset.

Recept ursprungligen från Milli.

Rice crispies treat

Mycket användbart för att göra större figurer/torn/liknande eftersom det inte väger särskilt mycket. Enkelt att forma innan det stelnat. Med tanke på innehållet är det självklart väldigt sött, men kan definitivt ätas. Kan smaksättas med t ex 2 msk kakao. 

3 msk smör
10 dl minimarshmallows
12 dl rice crispies

1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda ner marshmallows i kastrullen och låt dem smälta under omrörning på svag värme.
3. Ta kastrullen från spisen och blanda ner rice crispies tills de är jämt fördelade.
4. Låt svalna en aning innan du formar rice crispies treat till önskad form. Bakplåtspapper rekommenderas för att få fina kanter. 

Tack Camilla för den mycket fina och goda tårtan!

- födelsedagsbarnens mamma