Bröllopstårta i tre våningar

aug 9 2017Recept, Tårta

White and pink wedding cake - vit och rosa bröllopstårta

I juni kom en beställning på en bröllopstårta – bara min andra bröllopstårta, vilket gör att det fortfarande är rejält nervöst och spännande att få den äran. Det är verkligen en dag man vill ska bli perfekt för brudparet, och tårtan tenderar för många att vara en inte helt oviktig del…

Önskemålet var vitt, quiltingmönster, och kanske några blommor. Accentfärgen för bröllopet var rosa, och jag fick några inspirationsbilder att ha i bakhuvudet inför designen av tårtan. Brudens största önskan var att det skulle vara en våningstårta. Eftersom det skulle vara drygt femtio gäster på bröllopet bestämde jag mig för att göra den i tre våningar. Så här i efterhand kan jag ju erkänna att jag aldrig tidigare gjort en trevåningstårta – men jag hade läst på sedan tidigare och visste ju teorin… typ. Om andra kunde göra det, varför inte jag också?

Jag fick beställa hem en ny form (åååh vad synd att jag fick köpa bakgrejer!) som är 30 cm i diameter, och jag passade på att beställa en 15-cm-form också. Sedan var det bara att börja baka. Varje våning innehöll fem eller sex bottnar och fyra eller fem lager fyllning – det gick åt en del ägg, mjöl/potatismjöl och socker…

Några veckor innan bröllopet gjorde jag rosor och bokstäver så att de skulle vara klara. Veckan när bröllopet skulle hållas var semestern slut och jag var på jobb 7.30-17, så då var det mindre aktuellt att stå och pilla med det.

Veckan när bröllopet skulle hållas gjorde jag fyllningarna, hallonmousse och vit chokladganache. 1,5 kilo hallon, 2,5 liter grädde, och 1,5 kilo vit choklad gick åt till fyllningarna. På onsdagen (leverans av tårtan skulle ske på fredagen, och bröllopet var på lördagen) fylldes tårtan med ordentligt med fyllning på varje lager.

Så här i efterhand kan jag ju erkänna att jag aldrig tidigare gjort en trevåningstårta – men jag hade läst på sedan tidigare och visste ju teorin… typ. Om andra kunde göra det, varför inte jag också?

Dagen därpå (torsdag) blev de smörkrämade (1 kilo smör och 2 kilo florsocker) och täckta av en blandning av marsipan och sockerpasta i vitt. Blandningen har jag konstaterat är bästa varianten för de som ändå vill ha marsipan, eftersom marsipanen har en tendens att spricka. Detta motverkas effektivt i en 50/50-blandning av marsipan och sockerpasta, men den har fortfarande smak av marsipan. Sedan gjorde jag quiltingmönstret med pärlorna på översta våningen, och fäste bokstäver och hjärtan på mellanvåningen. Efter 4,5 timmes arbete gick jag och la mig.

På fredagsförmiddagen tog maken dottern och gick till stan för att jag skulle få arbeta utan störningsmoment. Mönstret på bottenvåningen fixades och jag måttade och sågade plastpinnarna som håller hela härligheten uppe.

White and pink wedding cake - vit och rosa bröllopstårta
White and pink wedding cake - vit och rosa bröllopstårta

Sedan packades blommor, band, extra pärlor och mycket annat ner i en stor låda, och tårtorna placerades i bakluckan i bilen, och maken körde mycket, mycket, mycket försiktigt (det finns en förskräcklig massa rondeller på vägen från Linköping till Vadstena kan jag meddela) till Vadstena där bröllopet skulle hållas.

White and pink wedding cake - vit och rosa bröllopstårta

Sedan packades blommor, band, extra pärlor och mycket annat ner i en stor låda, och tårtorna placerades i bakluckan i bilen, och maken körde mycket, mycket, mycket försiktigt (det finns en förskräcklig massa rondeller på vägen från Linköping till Vadstena kan jag meddela) till Vadstena där bröllopet skulle vara. På plats i ett litet och kallt kylrum gjorde jag sedan i ordning tårtan och placerade våningarna på varandra. Slutligen fästes rosa band och blommor fast och sedan var den klar.

Till bröllopet gjorde jag även fyra glutenfria hallonmuffins med vit chokladfrosting, var och en med en liten ros på.

Jag tackar så mycket för äran att få göra er bröllopstårta, herr och fru Borgö, och hoppas att er dag var fantastisk!

White and pink wedding cake - vit och rosa bröllopstårta

Jag tackar så mycket för äran att få göra er bröllopstårta, herr och fru Borgö,
och hoppas att er dag var fantastisk!

Hallonmousse

Variant på hallonmousse utan färskost. Vill man sila hallonen kan man göra det, jag gör det aldrig eftersom jag gillar textur i mina mousser.

5,5 dl hallon
0,75 dl socker
1 msk gelantinpulver
3 dl grädde

1. Koka upp hallon och socker.
2. Låt gelatinet svälla i vatten i 5 min.
3. Rör ned gelatinet i hallonpurén.
4. Vispa grädden hårt.
5. Vänd ned hallonpurén i grädden.
6. Låt stå i kylen ett par timmar, gärna över natten.

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

White and pink wedding cake - vit och rosa bröllopstårta
White and pink wedding cake - vit och rosa bröllopstårta

Grundrecept smörkräm

Grundrecept som man alltid kan använda om man vill ha smörkräm utan någon specifik smak. Vispa smöret länge - ju längre det vispas, desto mindre smör smakar det. Vill man smaksätta kan man använda t ex essenser, kakao, likör, citron-/limeskal, eller kaffe.

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Ev valfri smaksättning

1. Vispa smöret fluffigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget under omvispning.
3. Tillsätt vattnet.

White and pink wedding cake - vit och rosa bröllopstårta

Tårtan på plats på bröllopet!