6 frågor inför tårtbeställningen

jul 31 2017Blogg

Funderar du över att beställa en tårta? Oavsett om du tänker beställa av mig, eller av någon annan, är här ett antal frågor du kommer att få fundera på när du beställer:

1) Budget. Vad är din budget? Budgeten styr vad jag kan erbjuda för tårta, där en mindre budget innebär en mindre avancerad tårta. Att ha budgeten klar för sig redan från början innebär att vi inte behöver börja titta på tårtor som inte kommer fungera för budgeten.

Har du ingen budget är det fritt fram att beskriva vad du vill ha enligt nedan, så ger jag dig ett ungefärligt pris. Tänk på att saker som ätbart guld och komplexa figurer kostar mer.

2) Antal gäster. Det hänger givetvis ihop med budgeten – en tiocentimeterstårta kommer inte räcka till 30 personer oavsett hur lite dekorationer den har… Tänk också på att det inte är samma sak om tårtan ska räcka till 20 små sjuåringar, som om den ska räcka till 20 vuxna. Även bland vuxna är det ju skillnad mellan tjejer och killar, äldre och yngre.

Gällande t ex bröllopstårta är det bra att ha i åtanke om tårtan kommer serveras efter middag med efterrätt, eller om den är efterrätten, eller om tårtan serveras långt efter någon annan måltid – det kommer gå åt väldigt olika mycket tårta i de olika scenariona. Så sammantaget, var medveten om antal gäster och typ av gäster.

3) Våningstårta/separata tårtor. Om det är många gäster och det således behövs flera tårtor, fundera över om du vill ha en våningstårta, eller separata tårtor. Separata tårtor kommer vara mycket enklare att frakta, så ska det fraktas långt är det att rekommendera. Våningstårtor är coola, men var medveten om att de kommer innehålla pinnar i alla lager utom det översta, för att tårtan ska överleva sin egen tyngd.

4) Allergier. Är det någon gäst som är allergisk mot något särskilt? Jag kan erbjuda glutenfria tårtor, alternativt glutenfria muffins i samma stil som tårtan. Laktosfritt har jag inte jobbat särskilt mycket med, och man får ha i åtanke att det blir dyrare med såväl laktosfria som glutenfria tårtor pga högre pris för ingredienserna.

5) Smaker. Vad ska tårtan smaka? Vanliga sockerkaksbottnar eller chokladbottnar? Någon helt annan botten du drömt om?

Vill du täcka tårtan med smörkräm eller chokladganache? Vill du ha marsipan eller sockerpasta – eller bara smörkrämen/chokladganachen som annars är under?

Vilka fyllningar vill du ha – vill du köra på säkra kort som vit choklad och hallon, eller vanilj och bär, eller vill du testa något nytt och spännande? Här på siten finns recept på alla fyllningar jag testat som jag tycker blivit bra. Tänk på att det är den som tårtan tillägnas (brudparet, födelsedagsbarnet, etc) som ska tycka om innehållet, inte nödvändigtvis varenda gäst.

6) Utseende. Så kommer vi till det ni kanske tänker mest på – utseendet. Vilken stil vill du ha på tårtan? Har du en exakt bild i huvudet, eller bara någon vag idé? Om du inte har en aning, gå till Pinterest och börja där. Spara gärna bilder av tårtor du gillar så att jag kan få se dem, det är mycket lättare än bara beskrivningar med ord. Tänk gärna utanför boxen – en bröllopstårta behöver inte vara vit eller ha sockerblommor som dekorationer, utan kan vara något helt annat. Bara fantasin (och i viss mån min förmåga 😉 ) sätter gränserna!

Fundera över om du har ett färgtema på bröllopet, och om du vill följa det, eller några specifika blommor/annat. Om det är en födelsedagstårta, har huvudpersonen ett specifikt intresse som du vill ha på tårtan? Har du någon specifik topper du vill ha på tårtan, eller någon text som ska vara med (namn, ålder, datum, citat, eller något annat)?

Så, om du kan svara på de här frågorna, då har vi verkligen kommit långt! Har du inte svar på alla frågorna kommer jag fråga dem ändå, och vi kan komma fram till svaren tillsammans 🙂