Examenstårta till Maria

jan 15 2017Recept, Tårta

Graduation cake - examenstårta glamour

En av mina vänner tog läkarexamen igår. Inför sin examen önskade Maria sig en tårta. Tema? Glamour! Guld, glitter, mycket av allt. Eller ja, det där sista var min tolkning – för att matcha Marias personlighet som en av de gladaste, härligaste människor jag känner. Inför den här tårtan tog jag faktiskt väldigt lite inspiration från andra håll (annat än att jag vid det här laget insupit väldigt, väldigt många tårtbilder på Pinterest och således har en liten bank av idéer ändå). Jag fick en bra bild av vad jag ville göra, och nya tekniker att testa.

Tårtan är fylld med hallonmousse och chokladganache. I chokladganachen blandade jag ner Oreo cookies. Täckt med vanlig smörkräm i flera lager, eftersom den skulle täckas med vit marsipan, och är man inte noga med smörkrämen under vita tårtor så blir det ränder av att tårtan under syns igenom. Den täcktes med vit marsipan.

Graduation cake - examenstårta glamour

Som alltid vid tårtor som byggs på höjden fick det undre lagret (25 cm i diameter) pinnar (jag använder stora, tjocka sugrör) som stöttning under det övre lagret (som jag tror är 18-19 cm i diameter).

När tårtan var monterad använde jag en svamp för att måla de blåa och gröna områdena. Sedan snyggade jag till kanterna med kristyr och kulor i grönt, blått och guld. I de blåa och gröna områdena la jag till ätbart guld, vilket jag aldrig använt förr, men det blev ju snyggt! Och sedan lite gröna, blåa och guldiga kulor och lite spray med guld/bronse och så var det klart. Just det, blomman också, den blev pricken över i, gjord tidigare i veckan.

Tårtan blev mycket populär…

Graduation cake - examenstårta glamour
Graduation cake - examenstårta glamour
Graduation cake - examenstårta glamour

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

Hallonmousse

En väldigt trevlig mousse som blir ganska syrlig och fräsch, och därför passar väl ihop med många av de mycket sötare fyllningarna, såsom vanilj eller kola. Vill man ha det lite sötare kan man ta hälften/hälften av hallon och t ex blåbär eller jordgubbar. 

300 g frysta hallon
0,75 dl florsocker
100 g färskost
2 tsk gelatinpulver
2 dl grädde

1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Vill man så kan man sen sila bort kärnorna, jag föredrar att inte göra det.
2. Blötlägg gelatinbladen.
3. Låt hallonen svalna en stund. Blanda i gelatinbladen och färskosten i de varma hallonen. Låt svalna ytterligare.
4. Vispa grädden och häll i den i hallonblandningen.
5. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Graduation cake - examenstårta glamour

Kristyr

Det här kristyrreceptet kommer från Tårtdecor och där finns en mycket mer ingående beskrivning. Florsockermängden beror helt på vad du ska ha kristyren till - till spritsning med liten tyll behövs en lösare kristyr.

1 äggvita från medelstort ägg
ca 250 g florsocker
1 tsk pressad citronsaft

1. Låt äggvitan stå framme i rumstemperatur i ett par timmar/över natten.
2. Rör äggvitan en kort stund (ca 15 sekunder) till ett lätt skum.
3. Skikta i lite florsocker i taget, vispa för hand.
4. Tillsätt citronsaften.

Om konsistensen blir för hård, lös upp med citronsaft, om den är för lös, tillsätt mer florsocker.

Graduation cake - examenstårta glamour

Maken skär tårta (det gör han väldigt ofta så han är bra på det – och det ska skäras med vass kniv, ingen tårtspade här inte) till nyblivna doktor Maria!