Chokladtårta med lakritskolasås

apr 24 2017Recept, Tårta

Chocolate cake - chokladtårta

När pappa önskade sig födelsedagstårta var hans främsta önskemål något med lakritskolasåsen jag har gjort ett par gånger. Jag tror även att han önskade sig choklad, eller också var det möjligen jag som bestämde mig för att jag önskade mig choklad med det hela. Choklad med choklad och hallon och lakritskolasås blev det ju i alla fall.

Det blev en ny botten, en tung och mäktig chokladbotten med gott om smör i. Jag delade den i fyra (den kan verkligen skivas tunt, till skillnad från vanliga sockerkaksbottnar) och på varje botten la jag chokladganache, hallonmousse och lakritskolasås. När alla fyra bottnarna var på drog jag på chokladganache på det hela, och lakritskolasås på toppen. För enkelhetens skull, eftersom jag inte hade så mycket tid, köpte jag lakrits/choklad-naturgodis och dekorerade tårtan med dessa.

Kommentarer från föräldrar och make som åt? Alldeles för lite lakritskolasås. Sammanfattningen var i princip att nästa gång kan jag skippa hela tårtgrejen och bara ge dem lakritskolalså i en skål, eventuellt med några sånna där köpe-godisar till…

Chocolate cake - chokladtårta

Chokladbotten

För en botten på 22 cm. Tung chokladkaka som kräver fasta fyllningar. Kan skäras tunt.

3 dl mjölk
3 dl socker
1,5 dl kakao
225 g smör
3 ägg
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret. När smeten är helt slät drar du av den från plattan och låter den svalna.
3. Vispa smöret och resten av sockret poröst och vispa sedan ner ett ägg i taget.
4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet. 5. Häll smeten i en smord form på 22 cm.
6. Grädda i ca 50 min. Kolla med sticka att den är klar.

Chocolate cake - chokladtårta

Chokladganache

Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.

100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde

1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.

Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.

Chocolate cake - chokladtårta

Lakritskolasås

Smakrik och fantastiskt god kolasås med lakritssmak.

1,25 dl mjölk
1,25 dl grädde
1 dl socker
1 dl mörk sirap
en nypa flingsalt
4 "Kick" (godisstänger, jag tog de med havssalt)

1. Blanda grädde, mjölk, socker, sirap och flingsalt i en kastrull.
2. Hacka ner kick och låt puttra runt 30 minuter tills såsen tjocknar under varsam omrörning.
3. Om all sås inte går åt så förvara den i kylen och värm på den i mikron vid nästa glasstillfälle.

Recept från Ensmaksak.

Hallonmousse

Variant på hallonmousse utan färskost. Vill man sila hallonen kan man göra det, jag gör det aldrig eftersom jag gillar textur i mina mousser.

5,5 dl hallon
0,75 dl socker
1 msk gelantinpulver
3 dl grädde

1. Koka upp hallon och socker.
2. Låt gelatinet svälla i vatten i 5 min.
3. Rör ned gelatinet i hallonpurén.
4. Vispa grädden hårt.
5. Vänd ned hallonpurén i grädden.
6. Låt stå i kylen ett par timmar, gärna över natten.