Hälften-hälften till brudparet som inte kan komma överens
Det här var den tredje och sista bröllopstårtan (bröllopstårtorna) jag gjorde 2017 – till ett brudpar som inte riktigt kunde komma överens!
Bruden är vän och arbetskamrat till min man, och när hon frågade om jag kunde stå för bröllopstårtan till hennes bröllop i november kunde jag givetvis bara säga ja, även om det skulle bli min mest långväga leverans av tårta hittills (och förhoppningsvis någonsin!). Bröllopet hölls på en fjälltopp i Vemdalen, så det var ju en bit från hemtrakterna Linköping.
Så vad skulle det då vara för tårtor? Bruden önskade sig en traditionell vit tårta med passions- och hallonfyllning, med vita pärlor utspridda och röda rosor.
En tårta blev helt enligt brudens önskemål, en helt enligt brudgummens, och den tårta de skulle få skära ihop som nybliven man och hustru, den skulle få vara både och.
Brudgummen var inte alls inne på samma spår – han ville ha en chokladtårta med chokladfyllning och bär, likt de här chokladtårtorna med bär från våren, som han fick syn på när de var på middag hos oss. Det var ju inte ens i närheten av varandra i smaker eller utseende…
Lösningen fick bli en hälften-hälften-tårta. Eftersom det behövdes tre tårtor beräknat på antalet gäster blev det perfekt. En tårta blev helt enligt brudens önskemål, en helt enligt brudgummens, och den tårta de skulle få skära ihop som nybliven man och hustru, den skulle få vara både och. Jag hade inte gjort en sån tårta tidigare, så det var en kul utmaning. Utmaningen låg främst i att få de två tårthalvorna att bli lika höga, och att inte trilla isär från varandra. Det löstes genom smörkräm över hela tårtan, innan chokladsidan blev täckt med chokladganache.
Eftersom bara choklad kändes lite trist för chokladtårtan föreslog jag att komplettera med hallonmousse, kanderade mandlar och saltkolasås. Det fick jag tummen upp för.
Tårtorna gjordes så klara som möjligt på hemmaplan. Fyllda, smörkrämade/chokladganachade, och den vita täckt med marsipan och pärlorna ditklistrade med ätbart lim. Rosorna var givetvis också klara hemma, och transporterades i små boxar med hushållspapper omkring sig.
Bär köpte vi på vägen till Vemdalen, i en affär en tre kvart innan vi nådde slutdestinationen, så att de skulle vara så färska som möjligt.
Inför resan hade jag frusit samtliga tårtor för att hålla dem kylda i bilen, och sedan fick de övernatta i bilen (minusgrader ute) när vi kom till Vemdalen på fredagen. På bröllopsdagen var det tänkt att brudparet skulle sköta uppförseln av tårtorna till restaurangen på fjälltoppen där vi skulle ha festen, men det slutade med att jag och Ludvig fick åka med dem i sittlift istället. På plats placerades blommor, bär och kanderade mandlar ut och så var de klara.
Jag har aldrig varit med om någon tårta som försvunnit så snabbt som chokladtårtan… Innan kvällen var slut fanns det inte en smula kvar av någon tårta.
Chokladganache
Kan göras med vit, mjölk- eller mörk choklad beroende på preferens. Desto ljusare choklad, desto mer choklad i relation till mängd grädde. Gör man ganache med väldigt mycket choklad (mjölkchoklad : grädde, ca 3:1) kan den användas för att spackla tårta.
100-150 g mörk choklad / 200-250 g mjölkchoklad / 400 g vit choklad
2 dl grädde
1. Hacka chokladen.
2. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm, men den får inte koka.
3. Häll den varma grädden över chokladen så att chokladen smälter.
4. Låt vila i kyl, gärna över natten, och vispa sedan till önskad konsistens.
Mörk chokladganache här räcker till ett lager i en 24-cm-tårta, den vita räcker till två lager.
Jag har aldrig varit med om någon tårta som försvunnit så snabbt som chokladtårtan… Innan kvällen var slut fanns det inte en smula kvar av någon tårta.
Himmelsk saltkolasås
5 dl strösocker
200 g smör
2,5 dl grädde
2,5 tsk havssalt
1. Smält sockret i en kastrull, rör kontinuerligt för att det inte ska bränna fast. Det börjar med att klumpa ihop sig och sedan blir det en gyllene, flytande härlighet.
2. Lägg i smöret i mindre bitar, blanda väl.
3. Häll långsamt i grädden och blanda hela tiden. När det börjar bubbla, sluta blanda och låt det bubbla 1-2 minuter för sig själv. Om det inte vill blanda sig, håll kastrullen på plattan och fortsätt blanda. Trägen vinner.
4. Ta av från värmen och häll i havssalt. Blanda väl.
5. Försök att inte äta innan det svalnar, då bränner man sig.
6. Glöm inte dela med dig, även om det är svårt.
Hallonmousse
Variant på hallonmousse utan färskost. Vill man sila hallonen kan man göra det, jag gör det aldrig eftersom jag gillar textur i mina mousser.
5,5 dl hallon
0,75 dl socker
1 msk gelantinpulver
3 dl grädde
1. Koka upp hallon och socker.
2. Låt gelatinet svälla i vatten i 5 min.
3. Rör ned gelatinet i hallonpurén.
4. Vispa grädden hårt.
5. Vänd ned hallonpurén i grädden.
6. Låt stå i kylen ett par timmar, gärna över natten.
Kanderade mandlar
2 dl mandlar
1,5 dl socker
1. Häll sockret i en stekpanna och låt smälta.
2. Häll i mandlarna och blanda runt så att de täcks av det smälta sockret.
3. Låt mandlarna svalna och hacka dem sedan.
Vill man kan man rosta mandlarna från början också, dvs lägg dem i en torr stekpanna och låt dem få färg.
Passionsmousse
Mycket god mousse med ordentlig passionssmak. Funkar att äta för sig, men passar också utmärkt ihop med t ex en len chokladmousse.
4 passionsfrukter
3,5 dl vispgrädde
200 g färskost (jag använde Philadelphia)
2 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
3 dl passionsjuice
4 tsk gelatinpulver
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten enligt förpackningen.
2. Gröp ur passionsfrukterna och låt dem sjuda ihop med passionsjuicen.
3. Rör ner gelatinmassan i kastrullen med juicen så att den löser sig. Låt svalna.
4. Vispa grädden hårt.
5. Rör ihop färskosten med florsocker och vaniljsocker till en slät massa.
6. Vispa försiktigt ihop allt till en slät mousse.
7. Låt stelna.
Räcker till två lager i en 24 cm-tårta. Recept från Sandras sötsaker.
Grundrecept smörkräm
Grundrecept som man alltid kan använda om man vill ha smörkräm utan någon specifik smak. Vispa smöret länge - ju längre det vispas, desto mindre smör smakar det. Vill man smaksätta kan man använda t ex essenser, kakao, likör, citron-/limeskal, eller kaffe.
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Ev valfri smaksättning
1. Vispa smöret fluffigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget under omvispning.
3. Tillsätt vattnet.